Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Євген Крапивін: Україна без ДАІ: чому зросла кількість смертельних ДТП?

Допис опубліковано 11 листопада на сайті “Obozrevatel.com” в розділі “Блоги”.

В Україні збільшилась кількість смертельних ДТП. Чи пов’язано це з ліквідацією ДАІ? Аналізуючи ситуацію слід відзначити, що негативну тенденцію зумовлюють в основному два фактори: зменшення поліції на дорогах, а також недовіра і скептицизм з боку водіїв з приводу перекваліфікації правоохоронних органів, що викликає у них відчуття вседозволеності. Окрім того не слід відкидати й багато сталих причин аварій: погіршення погодних умов, вживання алкоголю чи наркотичних речовин за кермом, несправність транспортного засобу тощо.

Насправді дорожньої поліції на дорогах України не так і багато: ця реформа тільки зараз розпочинається. Чому? Рік тому набув чинності закон про Національну поліцію, який запустив об’єднання патрульної і дорожньої поліції, ліквідувавши Дорожню автоінспекцію. Так, поступово у містах України, від великих до маленьких, безпеку на дорогах забезпечувала патрульна поліція. Однак у містах, де нова поліція ще не з’явилася (це стосується маленьких населених пунктів України) ДАІ продовжувало свою діяльність. Згодом у Нацполіції створили Управління безпеки дорожнього руху ДПД, яке дало можливість працювати переатестованим даїшникам далі. Та головна ідея цього управління – по мірі можливостей повністю замінити кардовий склад і надати правоохоронцям додаткові можливості.

Так, у “Прикінцевих та перехідних положеннях” законопроекту про Нацполіцію вказано, що до 31 грудня ДАІ мало б бути ліквідовано повністю. Однак наприкінці весни виникли проблеми з недостатньою кількістю патрульної поліції (на всю Україну було всього 12 тисяч патрульних), тому почали з’являтись місцеві накази про залучення до регулювання руху, а згодом і патрулювання та складення протоколів переатестованих даїшників із Управління, згаданого вище. Це призевело до відповідних проблем. Восени в Раді ініціювали створення дорожньої поліції, заступник Голови Національної поліції України Олександр Фацевич пояснив: це буде окремий підрозділ в Департаменті патрульної поліції із штатною чисельністю 2 тис. працівників.

Звісно, суспільство віднеслось до такої ініціативи з пересторогою, вважаючи, що нова поліція хоче повернути старих «ДАІ-шників». Та не все так погано: вони ж тепер знаходяться у департаменті уже реформованої патрульної поліції, де до них будуть набагато вищі вимоги, аніж це було раніше. Окрім того, у нинішнього «дорожнього патрулю» будуть й умови праці кращі, що зменшує ризик застосування у роботі старих схем, які передбачають отримання хабарів.

У всій цій ситуації однією з головних проблем є законодавче врегулювання відносин водія і поліції. Так, нинішня поліція змушена працювати відповідно до наказу МВС України від 27.03.2009 N 111 ” Про затвердження Інструкції з питань діяльності підрозділів дорожньо-патрульної служби Державтоінспекції МВС”. Місцями, цей наказ не узгоджується з нинішнім законом про Національну поліцію і є застарілим. Окрім цього є складні процедури тимчасового вилучення посвідчення водія, огляду (освідування) на стан сп’яніння, тимчасового затримання транспортного засобу, передбачені Кодексом про адмін. правопорушення, які теж потребують змін.

Всі ці норми слід переглядати в комплексі, напрацьовуючи нову, більш ефективну схему. Втім навіть осучаснивши методи роботи немає 100-% гарантії, що ми назавжди позбудемося службових зловживань. Для цього має також бути ефективною система оскарження дій поліції.

Поділитися

Інші новини