Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Асоціація УМДПЛ долучилася до створення сценарію для роликів з інформування поліцейськими потерпілих, свідків та затриманих

З 18 січня в Харківській області розпочався експеримент з інформування поліцейськими потерпілих, свідків та затриманих шляхом видачі їм пам’яток. Правозахисники та Управління забезпечення прав людини Національної поліції України вважають, що  інформування про права як інструмент впливу допоможе вирішити ряд  проблем, які виникають в повсякденній роботі поліцейських. Щоб спільно звернути увагу на ці проблемні питання представники громадських правозахисних організацій та УЗПЛ НПУ підготували відеоролики для всіх учасників експерименту.

16389282_1270348436355619_1853189378_o

Відео ілюструють актуальні проблемні ситуації з якими стикаються усі сторони процесу (свідки, потерпілі, затримані, а також самі правоохоронці) при взаємодії один з одним. Наприклад, люди часто не знають, що їм робити  в разі, якщо вони стали жертвами неправомірної поведінки. Відповідно, потерпілі  змушені витрачати свій час та час правоохоронців на зайві дії, чого можна легко уникнути, якщо людина поінформована про свої права.  Чимало свідків через необізнаність щодо своїх прав як учасника процесу взагалі приймаються рішення не брати в ньому участь. А пасивність свідків – один з головних чинників зниження рівня розкриття злочинів, що надалі породжує безкарність.

Окрім посилення можливостей для забезпечення прав людини під час здійснення поліцейськими правоохоронної діяльності,  інформування про права зможе позитивно вплинути і на налагодження діалогу з затриманими.  Адже співробітники поліції, часом  стикаються з неетичною поведінкою затриманих, які намагаються вирішити питання корупційним шляхом, використовуючи погрози та апелюючи до своїх впливових «зв’язків». В межах інформування про права правозахисники нагадують  громадянам про їх обов’язки, а зокрема,  що вони мають поводитися гідно з поліцейськими.

Поліцейські переглядають ролики під час інструктажів, які проходять в рамках експерименту з інформування про права. Перша демонстрація відео для керівництва НПУ відбулася під час офіційного відкриття експерименту в Харкові.

Читачі новин Фундації мають змогу переглянути відео на наших facebook-сторінці упродовж найближчого часу.

Сценарії для відеороликів підготовлені Фундацією спільно з ініціативною групою правозахисників з Асоціацією українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів, Центром інформації про права людини, Експертним центром прав людини, Реанімаційним Пакетом Реформ  разом  з Управлінням забезпечення прав людини Національної поліції України та Офісом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Фундація дуже вдячна оператору та акторам, за ентузіазм, якісну роботу та високий рівень виявленої соціальної відповідальності.

Відеоролики були розроблені за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні.

 Джерело: Правозахисники та поліцейські у співпраці: відео

Поділитися

Інші новини