Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Асоціація УМДПЛ навчала впевненому спілкуванню з міліцією під час Міжнародного фестивалю документального кіно Docudays UA – 2013

1364918415Майстер-клас «Міліція для Тебе чи Ти для міліції? Як убезпечити себе від незаконних дій правоохоронців» відбувся 27 березня в Будинку кіно у м. Києві, в рамках Міжнародного фестивалю документального кіно. На захід, який провели експерти Асоціації УМДПЛ, були запрошені всі бажаючі. Усі учасники майстер-класу хоч і мали різні погляди та сфери занять і інтересів, їх об’єднувала одна проблема – незаконні дії міліції, з якими доводиться стикатись в житті.

На початку майстер-класу перед учасниками була розіграна ситуація з повсякденного життя київського залізничного вокзалу – міліціонер вирішив незаконно перевірити документи та обшукати пасажира, який щойно прибув до столиці та поспішає на літак. Пізніше в ході майстер-класу кожна дія міліціонера в ході діалогу була детально розтлумачена експертами, що в майбутньому допоможе учасникам уникнути подібних незаконних дій з боку міліції або їх оскаржити та поновити порушені права.

Також усі присутні дізнались, як поводитись в типових ситуаціях спілкування з працівниками міліції, і як захистити свої права від порушень. Також експерти розказали в яких випадках можна знімати на відео та фотографувати працівників міліції, а в яких – ні, чи можуть працівники міліції вилучати відзняті матеріали, забирати камери чи фотоапарати та яким чином можливо оскаржити неправомірні дії правоохоронців.

Довідка: Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA проводиться щороку впродовж останнього тижня березня у Києві. Основним організатором виступає Українська Гельсінська Спілка з прав людини (УГСПЛ). Окрім самого кіно під час фестивалю відбуваються різні освітні заходи, в тому числі і на правозахисну тематику. Асоціація УМДПЛ вдруге проводила майстер-клас і в подальшому має намір навчати під час фестивалю.

Поділитися

Інші новини