Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Асоціація УМДПЛ спільно із Мін’юстом інспектуватиме пенітенціарні заклади

Про загальні засади інспектування установ виконання покарань та слідчих ізоляторів Державної кримінально-виконавчої служби України говорили 26 липня на робочій зустрічі експертів Асоціації УМДПЛ та Управління пенітенціарних інспекцій Міністерства юстиції України.

Співпраця нашої організації із Міністерством здійснюється на підставі Меморандуму про співробітництво щодо запобігання порушенням прав людини в пенітенціарних закладах, що був підписаний сторонами 27 червня та презентований громадськості 2 липня ц.р.

IMG_20180726_121918Участь у зустрічі від Асоціації взяли виконавчий директор Вадим Пивоваров, керівник пенітенціарного напряму Олександр Федорук, координатор моніторингових кампаній Сергій Перникоза та експертка Марина Цапок, а також від Міністерства повний склад та начальник Управління пенітенціарних інспекцій Міністерства Володимир Трохимчук.

Як зазначив керівник управління, на сьогодні спільно з Офісом Ради Європи розроблено 11 Стандартів інспектування установ виконання покарань та слідчих ізоляторів ДКВС України та у межах співпраці Міністерство цікавить досвід експертів Асоціації УМДПЛ у дотриманні прав людини, а також розробці єдиної методології такого інспектування. «Міністерство цікавить, перш за все, об’єктивна ситуація, котру ми сьогодні маємо в установах виконання покарань. Це дасть нам можливість не тільки виявляти проблеми, але й повноцінно працювати над їх вирішенням», – наголосив начальник Управління пенітенціарних інспекцій Міністерства.

З цим погодився і виконавчий директор Асоціації УМДПЛ Вадим Пивоваров: «Ми бачимо нашу участь у цих візитах як системну діяльність по вирішенню проблем пенітенціарного напрямку». Співпраця із Міністерством, за словами керівника пенітенціарного напряму Олександра Федорука, – це, перш за все, гарна можливість фахівців Асоціації УМДПЛ допомоги Міністерству із покращенням ситуації із дотриманням прав людини в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах.

Уже на основі кількох візитів, наголошує координатор моніторингових кампаній Сергій Перникоза, можна удосконалювати підходи до інспектування та, відповідно, вносити зміни у методологію такої роботи. У свою чергу, експертка Асоціації УМДПЛ Марина Цапок підкреслила, що важливо у таких випадках мати й автоматизовану базу візитів у вигляді електронної системи, щоб надалі розуміти наскільки стан справ у пенітенціарних закладах змінюється у динаміці: «Разом із Міністерством юстиції ми маємо працювати як партнери. Переконана, що досвід правозахисту фахівців із громадського сектору якісно стане у пригоді Міністерству у такому моніторингу».

За результатами зустрічі було погоджено подальші кроки на визначенню напрямків роботи спільного інспектування установ виконання покарань та фахової роботи із відповідною нормативною базою.

IMG_20180726_121910

Поділитися

Інші новини