Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Чому ідентифікація правоохоронців важлива, – коментар експерта

Final Exam Schedule

Cвою поліцію варто знати в обличчя, або чому ідентифікація правоохоронців важлива? Пам’ятаєте, кілька днів тому поліція затримала учасників акції під російським консульством на підтримку моряків. І все б нічого, якби не питання про те, як ідентифікувати поліцейських з ТОРу (тактико-оперативного реагування патрульної поліції).

48370846_327788004483469_4067185470688198656_n«Ні жетонів, ні номерів на формі у співробітників ТОРу не видно. За законом поліцейський на однострої повинен мати жетон з номером. Його приховування заборонене. Ідентифікація поліцейських має бути простою та видимою. Її логіка полягає в деанонімізації правоохоронця. Проблема актуальна не тільки з точки зору мирних зібрань, а й в контексті щоденної роботи. Наразі складно притягнути до відповідальності поліцейських у випадку порушення прав та свобод громадян, якщо вони не мали при собі жетонів, а їхні обличчя були закриті. Навіть якщо є фото поліцейського з відкритим обличчям, громадянин не знає, хто саме порушив його права і на кого конкретно скаржитись», – коментує юрист, експерт Асоціації УМДПЛ Михайло Каменєв.

Нагадаємо, що у звіті Голови Національна поліція України Сергія Князєва про результати роботи відомства за 2018 рік зазначається, що минулого року підрозділи ТОР залучалися у випадках, коли було необхідно знизити напругу, без демонстрації сили.

Цей допис доступний також на нашій Facebook-сторінці.

Читайте такожЯк працювала поліція у 2018-му: за звітом Голови Нацполіції й не тільки

Поділитися

Інші новини