Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Чому участь у конференції ОБСЄ важлива, — із досвіду фахівців

47370115_2231520310200664_635112340366295040_n

На початку грудня у м. Мілан (Італія) відбувся чергова Паралельна конференція громадського суспільства ОБСЄ (англ. OSCE Parallel Civil Society Conference 2018). Участь у події цьогоріч взяли виконавчий директор Асоціації УМДПЛ Вадим Пивоваров та юристи, експерти організації Євген Крапивін та Михайло Каменєв.

На порядку денному конференції, яка передбачала як відкриті, так закриті засідання, серед іншого, були і теми викликів демократії (в т.ч. популістські рухи, міграція) та питання захисту прав ув’язнених за політичні переконання.

Так, за результатами Паралельної конференції громадського суспільства ОБСЄ були прийнято три підсумкові документи, які, на переконання учасників, можуть бути враховані в подальшому державами-учасницями ОБСЄ. Найперше ці рекомендації складаються з двох документів, перше звернення до ОБСЄ прислухатися до голосу громадянського суспільства, а другий є заявою про забезпечення участі незалежних громадських організацій в заходах ОБСЄ. Третій документ, Міланська декларація, містить пропозиції щодо відродження концепції комплексної безпеки ОБСЄ, відновлення демократичних інститутів та пожвавлення стійкості суспільства, як йдеться на офіційному сайті Security and Human Rights Monitor (далі — англійською).

47492712_2048355208567231_5607877736837152768_n

«Щорічно такі засідання громадянського суспільства відбувається в переддень Міністерської конференції ОБСЄ. Це важлива подія, оскільки вона демонструє 57 державам-членам, що ми існуємо, ми можемо об’єднуватись і спільно напрацьовувати позиції. І хоч результат цієї зустрічі не можна відчути на дотик, в стратегічному вимірі це важлива подія і Асоціація УМДПЛ вкотре бере в ній участь. При цьому, не так багато українських організацій мають таку можливість», — відмічає Михайло Каменєв.

Підсумкові документи Паралельної конференції громадського суспільства ОБСЄ 2018 (англійською) читайте за посиланням.

Довідково

Паралельна конференція громадського суспільства ОБСЄ (англ. OSCE Parallel Civil Society Conference 2018) організовується щороку платформою «Громадська солідарність». Платформа «Громадянська солідарність» створена для об’єднання неурядових організацій, які прагнуть покращити ситуацію з правами людини в Європі, Євразії та США. Це забезпечує спільне простір для цих груп, щоб поділитися своїм досвідом у проведенні досліджень, адвокації та громадської організації, а також знаходити нові канали спілкування та вдосконалені методи співпраці. Платформа функціонує як децентралізована мережа адвокації незалежних громадських груп з регіону ОБСЄ, в тому числі основна група активістів, які вже здійснюють зусилля по покращенню співпраці між правозахисними організаціями, розташованими в США, Європі та колишньому Радянському Союзі.

Фото із Паралельної конференції громадського суспільства ОБСЄ із особистих сторінок у Facebook. На першому фото керівництво ОБСЄ, друге фото — експерти Асоціації УМДПЛ Михайло Каменєв та Євген Крапивін на конференції в Мілані

Поділитися

Інші новини