Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Чи підпадає звільнення з поста Голови КСУ під ст. 109 Кримінального кодексу? Коментар

4e1bbcd8-7afc-0776

Про пристасті (юридичні і політичні) 14 травня вже, певно, чули всі, але зовсім не зрозуміло, який розвиток матиме ситуація далі. Перш за все, тут йдеться про намір Станіслава Шевчука звернутися до правоохоронних органів із заявою про скоєння злочину, передбаченого ст. 109 Кримінального кодексу України «Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади».

Головне питання тут, чи підпадає звільнення з поста Голови Конституційного Суду України під ст. 109 КК України та що про це все варто знати? Розповідаємо деталі:

📍 Згідно з правилами підслідності, визначеним ст. 216 Кримінального процесуального кодексу України, це провадження буде розслідувати Державне бюро розслідувань.

📍 Сама кваліфікація є дискусійною, оскільки подібних прецедентів в Конституційному Суді ми не маємо, а колегіальні рішення суддів, комісій, органів влади завжди викликають багато питань, коли мова йде про принципи індивідуальної кримінальної відповідальності. Йдеться про те, що 12 суддів КСУ застосували процедуру звільнення, в результаті якої пан Шевчук втратив і посаду Голови КСУ, і судді КСУ до закінчення свого дев’ятирічного терміну.

📍 Підставою для звільнення став п. 3 ч. 1 ст. 21 Закону «Про Конституційний Суд України», а саме «вчинення [Шевчуком] істотного дисциплінарного проступку, грубе або систематичне нехтування своїми обов’язками, несумісне зі статусом судді Конституційного Суду чи винайшла його невідповідність займаній посаді».

📍 При цьому, в порушення вимог цього Закону, судді не розглянули це питання на спеціальному пленарному, так як його не було в порядку денному, що говорить про його кулуарному характер. Також висновок Комісії відомий тільки суддям, які прийняли рішення, якщо він взагалі існує.

📍 З одного боку це підпадає під диспозицію ст. 109 КК України, оскільки вона сформульована дуже широко – досить будь-яких «дій з метою захоплення державної влади», з іншого – не маючи таких прецедентів, враховуючи наявність колегіального рішення, а також політичний характер питання, ця кримінальне провадження не спричинить за собою жодних наслідків для суддів КСУ чи самого Станіслава Шевчука.

📰 Читайте правовий коментар юриста, експерта Асоціації УМДПЛ Євген Крапивін для видання Юридическая практика за посиланням → bit.ly/2Hq9CQw. Це допис також доступний на нашій Facebook-сторінці.

Поділитися

Інші новини