Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Чи справді зменшився загальний рівень злочинності, – коментар експерта

02

За інформацією Національної поліції України, у 2018 році загальний рівень злочинності в Україні знизився на 8%. «Саме на стільки менше злочинів зареєстровано упродовж 9 місяців цього року порівняно з таким же періодом 2017 року. При цьому кількість тяжких і особливо тяжких злочинів із загального числа кримінальних правопорушень зменшилася на 11 відсотків. В цілому правоохоронці розкрили понад 148 тисяч злочинів», – йдеться у повідомленні на офіційному сайті Нацполіції.

Крапивін 2Але що про такі дані говорять фахівці? Юрист, експерт Асоціації УМДПЛ Євген Крапивін, коментуючи питання оприлюденої Національною поліцією статистики, зазначає:

«Поліція заявила, що загальний рівень злочинності зменшився на 8% у порівняні з попереднім роком. На мій погляд, в цілому ця інформація схожа на правду. Хоча кримінальна статистика – це завжди складна річ (оскільки її треба вміти читати), але для людей, які не займаються кримінологією, це доволі складно. Тож вони стають жертвами інформаційних маніпуляцій, бо різні дані можна викласти в різній послідовності та кореляції. За цим усім не завжди вдається побачити тенденції, не знаючи даних попередніх років або ще більших періодів.

Нагадаю, що в 2014-2016 рр. була тенденція до збільшення злочинності в цілому, зокрема насильницьких та майнових злочинів. Це пов’язано із соціально-економічними проблемами, війною на сході України, намагання дестабілізувати ситуацію державою-агресором та незаконним обігом зброї. Перші два “постреволюційні” роки були періодом адаптації правоохоронної системи до цих викликів. З 2016 року злочинність дещо вирівнялась і не має підстав вважати, що вона різко росте або спадає. При цьому сама структура змінилась: організована злочинність посилила свої позиції, а також значно зросли випадки використання зброї під час скоєння насильницьких злочинів (як реальне застосування, так і погрози нею). Причина банальна: зброя стала доступнішою на “чорному ринку”, вона успішно транспортується із території ООС та непідконтрольних територій. Сучасні логістичні можливості (та сама “Нова пошта”) дозволяє легко перевозити зброю по всій країні. Саме цю тенденцію відображає статистика, як збільшення кількості зареєстрованих злочинів за ст. 263 Кримінального кодеку України (незаконне поводження із зброєю, боєприпасами тощо), так і вдвічі більше задокументованих випадків збуту зброї в порівняні із минулим роком.

В цілому, як організована злочинність, так і незаконний обіг зброї, замовні вбивства і переслідування журналістів, громадських активістів – є структурно іншими ніж це було до Революції. Отже, поліція має провести низку якісних реформ для того, щоб відповідати новим викликам. Водночас, можна констатувати, що в кримінальному блоці поліції такі реформи тільки розпочаті і поки що говорити про результати рано».

Читайте також: Поліції слід перейти від точкових змін до інституційних реформ, – звіт експертів

Ілюстрація – фото із сайту Національної поліції України

Поділитися

Інші новини