Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

В Києві відбулась прес-конференція за результатами всеукраїнської моніторингової кампанії "Міліція під контролем"


Два тижні, з 7 по 21 листопада, українська міліція перебувала під пильним наглядом громадськості. Про це на прес-конференції 25 листопада розказали правозахисники та активісти всеукраїнської моніторингової кампанії „Міліція під контролем”. Монітори, озброївшись знанням законів, слідкували за тим, наскільки сумлінно та професійно міліціянти виконують свої обов’язки.

За словами організаторів кампанії – представників Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ) – до моніторингу долучились більше 60 громадських організацій, а це близько 300 активістів з різних регіонів України. Під пильним оком моніторів знаходились чергові частини міліції, патрульна служба, ДАІ, дільничні інспектори – служби, які найчастіше контактують з громадянами.

„Вже ні для кого не секрет, що порушення прав людини з боку міліції в Україні трапляються все частіше, з кожним роком жертвами цих порушень стають все більше людей. Через це міліція сприймається громадянами виключно як репресивний механізм, а не як сервісна організація, що покликана служити людям. Міністерство внутрішніх справ консервативне і не схильне саме себе реформувати, щоб відповідати європейським стандартам. У цьому процесі ключова роль громадськості, інакше ми отримаємо російський варіант реформ – вивіски зміняться, а порушення залишаться ті самі. Ми плануємо, що моніторингова кампанія стане початком постійного і масового громадського руху, долучаючись до якого, активісти перестануть як мінімум боятись міліції, і крім того стануть постійним стимулом міліціянтів дотримуватись прав людини і змінюватись на краще”, – прокоментував виконавчий директор Асоціації УМДПЛ Вадим Пивоваров.

За словами організаторів кампанії, вони заздалегідь повідомили МВС про її проведення, про цілі і задачі моніторингу. Можливо і завдяки цьому, але активісти у своїх звітах зазначали, що поводились міліціянти здебільшого ввічливо. Однак, навіть знаючи про можливість потрапити на очі монітору, працівники різних підрозділів МВС таки чинили багато порушень. „Одна з основних причини незаконних дій міліції – незнання працівниками цих-таки законів, інша причина – свідоме небажання їх дотримуватись через відсутність контролю і покарання за порушення. Так, до прикладу, нагадування моніторів може змусити патрульних міліціонерів вийти з кав’ярні, повернутись на маршрут і виконувати свої обов’язки. Допитливість моніторів, що відвідують райвідділок міліції, може змусити зареєструвати затриманого в журналі та оперативно скласти протокол про порушення, замість незаконно тримати його у відділку більше трьох годин без води, їжі і можливості зателефонувати рідним. Міліцію можна змусити працювати якісно, варто лише дати їй зрозуміти, що її дії постійно контролюють”, – зазначив експерт Асоціації Володимир Батчаєв.

Поділився враженнями про участь у моніторингу Єгор Соболєв, керівник бюро журналістських розслідувань «Свідомо»: „На запрошення активістів кампанії моніторингу я, озброївшись відеокамерою, вийшов на рейд Києвом. Ми завітали до кімнати дільничного, якого в робочий час не застали на місці, відділку міліції, де черговий ще на вулиці перед входом запевняв нас, що це режимний об’єкт, знімати на відео в якому можна лише з дозволу начальства. Але у відповідь на наші аргументовані питання і зауваження, працівники міліції здебільшого губились у законах, не могли назвати підстави своїх дій. Очевидно, що до нас їх рідко ставили в таку ситуацію. Чим більше освічених і небайдужих громадян звертатимуться до міліції, реагуватимуть на порушення, тим складніше буде міліціянтам ухилятись від своїх обов’язків чи зловживати службовим становищем.”

Поділитися

Інші новини