Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Відбулася робоча зустріч експертів Асоціації з керівництвом Управління по боротьбі із незаконним обігом наркотиків МВС України.

16 лютого в конференц-залі МВС відбулася робоча зустріч експертів Асоціації УМДПЛ з керівництвом Управління по боротьбі із незаконним обігом наркотиків (УБНОН). Мета зустрічі полягала у обговоренні результатів проведеної Асоціацією громадської експертизи діяльності МВС та його територіальних управлінь щодо захисту прав та свобод громадян при здійсненні заходів по боротьбі із незаконним обігом наркотиків.

На початку зустрічі заступник начальника УБНОН МВС Ковалишен Олександр Васильович подякував експертів Асоціації за проведену громадську експертизу, запевнив їх що керівництвом будуть ретельно вивчені запропоновані рекомендації та пропозиції щодо поліпшення стану захищеності прав та свобод людини, й висловив сподівання на подальшу плідну співпрацю у майбутньому. Він також зазначив, що МВС визнає ті проблеми, які існують в галузі забезпечення прав та свобод людини, зокрема під час проведення заходів по боротьбі із незаконним обігом наркотичних речовин. Керівництво МВС, зі слів Олександра Васильовича, вживає низку заходів з метою вирішення цих проблеми, проте цей процес є непростим й потребує тривалого часу. Людина, яка вживає наркотики, має отримувати належне лікування, сприяння у працевлаштуванні, зміні свого соціального оточення. В той же час, якщо ця особа має при собі наркотичну речовину, то це вже є злочином, за який діючим законодавством передбачено кримінальну відповідальність.

Після обговорення практичних питань, пов’язаних із аналізом результатів громадської експертизи, представники Асоціації висловили своє бачення співпраці з МВС з метою підвищення захищеності прав та свобод людини в діяльності підрозділів БНОН. Діяльність Асоціації, на їх думку, полягає не лише в критиці порушень прав людини з боку МВС, а й в пошуку причин системних порушень, підготовці рекомендацій щодо поліпшення стану забезпечення прав та свобод людини, зокрема споживачів наркотичних речовин. Експерти Асоціації висловили свою готовність брати участь у роботі спільних робочих груп з питань вдосконалення нормативно-правових актів з питань діяльності підрозділів БНОН, проведені тренінгів та семінарів з прав людини, занять в системі службової підготовки.

На завершення зустрічі, експерти Асоціації повідомили керівництво УБНОН про свої наміри й у подальшому проводити громадські експертизи діяльності МВС, зокрема й в частині забезпечення прав людини при здійсненні заходів по боротьбі з незаконним обігом наркотиків, а також висловили сподівання на підтримку зазначених ініціатив Асоціації з боку МВС.

Поділитися

Інші новини