Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Громадські організації об’єднуються для спільного контролю за міліцією

В п’ятницю, 20 липня, відбулась робоча зустріч представників неурядових організацій, присвячена темі громадського контролю за діяльністю правоохоронних органів. Зустріч проходила в офісі Уповноваженого ВР з прав людини, в ній взяли участь 27 осіб, що представляють 18 організацій з шести регіонів України. Метою заходу стало обговорення подальшої стратегії співпраці в сфері контролю діяльності міліції, обговорення системи та алгоритмів оперативного реагування на порушення з боку правоохоронців. Також під час зустрічі було представлено проект нормативного акту, що стосується впровадження системи громадських розслідувань.

„Спільна діяльність громадських організацій по контролю за правоохоронцями необхідна не лише з точки зору покращення діяльності МВС в різних сферах, а й для певної спільної безпеки. Адже діяльність, що пов’язана із критикою міліції, самій міліції часто не подобається. „Вирішити” проблему з однією організацією, що незадоволена, легше, аніж боротись з цілою мережею організацій, які тісно взаємодіють, підтримують і страхують одна одну”, зазначив виконавчий директор Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ) Вадим Пивоваров.

Учасники також відзначили, що незалежно від сфери роботи кожної з представлених організацій, з міліцією вони стикаються достатньо часто, тому кожна може докладати зусиль до спільної діяльності по контролю правоохоронців. „Я представляю організацію, що об’єднує журналістів, і ми вже мали досвід спільного з Асоціацією УМДПЛ моніторингу міліції. Ми проводили спільні „рейди” по чергових частинах міліції та патрульних, про які готували журналістські матеріали. Такі матеріали швидко поширюються, бо вони цікаві, „живі”, а крім того приносять користь спільній справі – покращенню роботи правоохоронців”, зазначила Тетяна Печончик, керівник Центру інформації про права людини.

Оргкомітет зустрічі має намір доопрацювати обговорені проекти документів, після чого вони будуть доступні широкій громадськості на сайтах організацій, що брали участь в роботі.

Довідкова інформація: Організатори висловили подяку офісу Уповноваженого ВР України з прав людини за надане приміщення для зустрічі, а також Посольству Федеративної Республіки Німеччина та Міжнародному фонду „Відродження” за фінансову підтримку у проведенні зустрічі.

Поділитися

Інші новини