Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Експерти Асоціації УМДПЛ взяли участь в обговоренні урядового звіту про права людини для ООН

     В четвер, 12 липня, експерти Асоціації УМДПЛ взяли участь у публічному обговоренні проекту національної доповіді щодо стану дотримання прав і свобод людини в Україні, що відбулось в Києві, у приміщенні Міністерства юстиції. У ході засідання було представлено проект національної доповіді, підготовлений Урядом України в рамках другого циклу Універсального періодичного огляду (УПО) Ради ООН з прав людини.
 

    Публічне обговорення стало черговим етапом процесу підготовки України до УПО, до участі в якому були запрошені представники правозахисних організацій. Саме така схема підготовки доповіді, на думку учасників зустрічі, допоможе державі якісніше прозвітувати перед Радою ООН з прав людини, а громадянському суспільству – звернути увагу влади на найбільш актуальні проблеми щодо дотримання прав людини в країні та налагодити конструктивний діалог.
 

      Проект доповіді здебільшого відображає стан виконання Україною лише тих рекомендацій, які були отримані в ході першого циклу УПО в 2008 році, тому багато проблем із правами людини в Україні в проекті не відображені. Тому правозахисники рекомендували відповідальним за підготовку урядової доповіді звернути увагу не лише на рекомендації, а й на актуальні для країни проблеми.

     Крім національної доповіді, правозахисні організації України підготували свою, альтернативну доповідь щодо стану дотримання прав і свобод людини в Україні. В рамках процесу підготовки альтернативної доповіді, Асоціація УМДПЛ взяла участь у підготовці частини доповіді стосовно порушення права на свободу та особисту недоторканість, права на життя та права на свободу мирних зібрань. Альтернативні доповіді від неурядових організацій вже направлені до Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

     Під час обговорення, експерти Асоціації УМДПЛ надали урядовцям свої рекомендації та зауваження до проекту національної доповіді. Після доопрацювання урядова доповідь буде направлена в ООН наприкінці літа.

      Засідання відбулося з ініціативи Програми розвитку ООН в Україні, Української Гельсінської спілки з прав людини та Міністерства юстиції України.

Поділитися

Інші новини