Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

З квітня українська міліція опинилася під пильним оком громадськості

      З 31 березня по 8 квітня 2012 року неурядові організації України проведуть перший етап постійно діючої всеукраїнської моніторингової кампанії «Міліція під контролем». Цього разу волонтери перевірятимуть сумлінність та законність роботи патрульної служби та чергових частин міліції в усіх областях України.

      В листопаді минулого року подібна кампанія вже була проведена, її переваги та недоліки були враховані при підготовці цьогорічного моніторингу. Кампанію координує Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ), експертами якої був розроблений інструментарій громадського моніторингу, а також були проведені тренінги для активістів неурядових організацій та журналістів. До цієї кампанії вже долучились більше сотні активістів з усіх регіонів України, і їх кількість постійно збільшується.

    Вся зібрана моніторами інформація буде узагальнюватися експертами Асоціації УМДПЛ, які на її основі підготують рекомендації уряду та МВС України щодо покращення взаємодії правоохоронців із громадянами, та підвищення рівня захисту прав та свобод людини в діяльності органів внутрішніх справ.

      „Під час квітневого моніторингу ми вирішили сфокусувати увагу на роботі патрульної служби та чергових частин міліції. Це саме ті служби, з якими найчастіше стикаються прості громадяни, і через незаконні дії яких відбувається найбільша кількість порушень. Минулорічний моніторинг виявив багато порушень, які були перелічені у нашому звіті та надіслані до МВС разом із рекомендаціями по покращенню ситуації. До прикладу, у більшості чергових частини не було книги скарг, стендів із довідковою інформацією чи пандусів на вході. Цього разу ми, з-поміж іншого, перевіримо, чи були виправлені недоліки, ця інформація також увійде до підсумкового звіту”, – коментує голова Правління Асоціації УМДПЛ, член громадської ради при МВС України Олег Мартиненко.

    „Ця кампанія стане черговим кроком до запровадження системи постійного громадського контролю міліції, – зазначив один з розробників алгоритмів моніторингу, експерт Асоціації УМДПЛ Володимир Батчаєв: – ми плануємо, що до подібних кампаній з часом долучатиметься все більше учасників і все більше працівників міліції потраплятимуть на очі моніторам. Наша ж задача як експертів – зібрати інформацію і зробити так, щоб МВС дослухалось до нашої думки і покращувало свою роботу”

      В рамках кампанії організатори також проводять конкурс фото-, відеоробіт та публіцистичних матеріалів, які стосуються порушень з боку міліції.

    Більш докладну інформацію про це зацікавлені зможуть отримати на сайті Асоціації  – http://umdpl.info/.

 

Поділитися

Інші новини