Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

МВС та інститути громадянського суспільства – разом у боротьбі із проявами жорстокого поводження та безкарності

     У Міністерстві внутрішніх справ України за дорученням Міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка відбулось розширене засідання спеціальної Спостережної комісії МВС України з питань дотримання прав людини. Захід відбувався у рамках виконання Указу Президента України «Про План заходів із виконання обов’язків та зобов’язань України, що випливають з її членства в Раді Європи».

   До участі у засіданні спеціальної Спостережної комісії були запрошені Голова правління Асоціації УМДПЛ, член Комісії з питань попередження катувань при Президенті України Олег Мартиненко, виконавчий директор Асоціації УМДПЛ, член Комісії з питань попередження катувань при Президенті України Вадим Пивоваров, національний радник з правових питань Координатора проектів ОБСЄ в Україні Станіслав Шевчук та інші.

    Метою зустрічі стало обговорення проекту нового Положення про постійно діючі мобільні групи з моніторингу дотримання прав і свобод людини та громадянина. Адже на тлі реформ, що тривають в ОВС, необхідність коректив організаційно-правового характеру у цьому документі задля більш ефективної роботи мобільних груп очевидна.

    Також, з урахуванням зустрічі керівника відомства Віталія Захарченка з делегацією Ради Європи на чолі з Комісаром з прав людини Томасом Хаммарбергом, було обговорене питання про необхідність проведення навчальних тренінгів з питань дотримання прав людини для працівників і керівного складу ГУМВС, УМВС та членів мобільних груп, котрі б перевели здобуті досягнення із площини розробленого теоретичного механізму у ефективне втілення на практиці.

   Мобільні групи – одна зі складових національного превентивного механізму проявам жорстокого або принижуючого честь та гідність видам поводження та покарання, саме тому зустріч правоохоронців із громадськими правозахисниками з цього питання була плідною – кожен розуміє, що злочини, пов’язані з порушенням прав людини, краще попередити.

Поділитися

Інші новини