Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Мобільна група відвідала місця несвободи

      У жовтні – листопаді 2011 року членами Громадської ради при УМВС в Чернігівській області, які входять до мобільної групи з моніторингу забезпечення прав і свобод людини та громадянина в діяльності органів внутрішніх справ Чернігівської області, перевірено 6 ізоляторів тимчасового тримання .

   У жовтні 2011 року ІТТ Ічнянського РВ та Прилуцького МРВ відвідали (спільно з працівниками міліції з відділу охорони громадського порядку УМВС України в Чернігівській області) Тарасов Віктор Володимирович – виконавчий директор громадської організації «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини», Буров Сергій Юрійович – голова координаційної ради міської молодіжної громадської організації «М’АРТ».

У     листопаді ІТТ Городнянського РВ та Щорського РВ відвідали члени благодійної організації «Чернігівський жіночий правозахисний центр» Бадира Валентина Андріївна та Лепеха Алла Григорівна,  яка також є членом Асоціації УМДПЛ,  а ІТТ Корюківського РВ та Менського РВ Петрова Тамара Іванівна – голова Чернігівського обласного відділення Всеукраїнської громадської організації "Громадський контроль" і Едієв Тухан Аліханович – директор Чернігівської міської громадської організації юридична клініка «БОНА МЕНТЕ".

      Всі члени мобільної групи у своїх звітах зазначили, що не знайшли ні на одному з інформаційних стендів інформації про склад Громадської ради, її поштової адреси, контактних телефонів і т.п., яка раніше розміщувалась з метою інформування громадськості та територіальних ОВС про діяльність Громадської ради у всіх підрозділах міліції.

     В жодному із відвіданих міськрайвідділах не знайшли інформації і про склад мобільної групи.

    У чергових частинах, ізоляторах тимчасового тримання відвіданих підрозділів міліції проведені ремонти, замінені вікна, відремонтована каналізація в ІТТ Городнянського РВ. Відкритий ІТТ Щорського РВ, де встановлена та функціонує єдина в області дезкамера (є ще в ІТТ Менського РВ, але вона не працює). В ІТТ Прилуцького МРВ душ на вулиці, але в кожній камері є холодна і гаряча вода, яка не перекривається персоналом.

       Всі камери відвіданих ІТТ обладнані умивальниками, санвузлами, працює припливно-витяжна вентиляція, обладнані індивідуальні спальні місця, столи для приймання їжі, приліжкові тумбочки для зберігання особистих речей утримуваних, в усіх спецустановах встановлені холодильники для зберігання продуктів харчування спецконтингенту. Умови утримання в ІТТ задовільні. Харчування 3-разове. Прогулянки – по 1 годині. Проблем з отриманням передач немає.

      Хоча залишається необхідність заміни постільної білизни, рушників, недостатньо засобів для підтримання чистоти в камерах, засобів гігієни.

      Члени мобільної групи мали можливість побесідувати з усіма утримуваними. Скарг на застосування незаконних методів проведення дізнання, здійснення несанкціонованих дій (нічних допитів, побиття) не надійшло. Проведенню перевірки ніхто не перешкоджав.

      Більше року не відвідувала цих ізоляторів тимчасового тримання мобільна група. І що найбільше привернуло увагу членів мобільної групи – це те, що в кожній камері ІТТ вмонтовані камери відео-спостереження.

        Осіб, доставлених до міськрайвідділів, які відвідали члени мобільної групи, на момент перевірки не було.

         Кімнати для затриманих не функціонують з 2010 року.

Поділитися

Інші новини