Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Молодь, право і правоохоронці

Жив у середньовічній Британії такий собі Хуліген, прізвище якого згодом перекочувало у статті кримінального права. Відрізнявся він запальним характером, і часто вплутувався у вуличні «баталії». Коли його в черговий раз судили за бійку, він заявив, що «є вільною людиною і робить все, що захоче». Тоді суддя резонно відповів: «Ваша свобода розмахувати руками закінчується там, де починається кінчик носу людини, що знаходиться поруч».

І дійсно, людина, що володіє даними їй за народженням правами, є частиною суспільства, живе в державі, і тому зобов’язана дотримуватися Закону. Адже закони (в ідеалі) приймаються людьми для кращого облаштування їх життя, тобто виконують функцію правил, дотримуючись яких, людині буде зручно жити в соціумі. Держава, збираючи з населення податки, покликана охороняти країну від зовнішніх загроз і належним чином організувати порядок і захистити громадян на власній території.

Як жити за Законом, а не за «поняттями», як захистити свої права у разі їх порушення, як правильно спілкуватися з представниками правоохоронних органів? – Відповіді на ці та багато інших питань отримали учні Чугуївського професійного ліцею на зустрічі, що відбулася в навчальному закладі 7-го жовтня 2011 року.

Перед ними виступив Юрій Чумак – голова Харківської обласної громадської організації «Центр правових та політичних досліджень «ДУМА», представник всеукраїнської «Асоціації українських моніторів дотримання прав людини» (УМДПЛ).

Тема інтерактивної бесіди для молоді «Закон і ми» була вибрана не випадково. Адже молоді люди виходять в доросле життя зі знаннями, отриманими у школі та ліцеї, одержавши професію, яка дозволяє заробляти на хліб насущний, але багажу практичного досвіду у них ще явно недостатньо. Саме через це і відбуваються іноді «помилки молодості», розплачуватися за які часто доводиться роками. Юнацький максималізм, наївність і правовий нігілізм приводять часом до конфліктів з представниками правоохоронних органів, яких цілком можна було б уникнути, якби хлопці й дівчата знали, як необхідно поводитися в таких ситуаціях.

Юрій Чумак презентував пам’ятки, розроблені експертами Асоціації УМДПЛ (колишніми помічниками міністра МВС з прав людини, багато з яких десятки років віддали службі в органах внутрішніх справ): «Спілкуємось з міліціонером», «Викликають до райвідділу міліції», «Якщо затримали за адмінправопорушення» та ін. Всі міні-брошурки присвячені дуже важливому питанню – як зробити життя молодої людини більш безпечним, і написані не як нудне повчання або моралізаторська проповідь, а доступною, відвертою мовою.

111 студентів та викладачі ліцею уважно слухали виступаючого, задавали питання, дискутували – видно було, що тематика лекції-бесіди не залишила їх байдужими. Після закінчення зустрічі пам’ятки були роздані всім бажаючим і передані до бібліотеки навчального закладу. Юрій Чумак також провів індивідуальне консультування для бажаючих отримати допомогу з правових питань.

Поділитися

Інші новини