Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

"МІЛІЦІЯ ПІД КОНТРОЛЕМ": ДАІ у м.Житомир (ВІДЕО)

Використання працівником ДАІ приватних технічних засобів (відеокамери)

      31 березня під час проведення чергового моніторингу дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів було помічено факт порушення з боку співробітника ДАІ, якій фіксував дорожню обстановку на портативний реєстратор.

     Використання даного приладу не передбачає запису зафіксованих правопорушень до постової відомості (пункт 19.4. Інструкції, затвердженої наказом МВС від 27.03.2009 №111) тому дає підстави вважати, що таке відео може буди використано як фактор впливу на водія-порушника для вимагання від нього хабаря за не складання протоколу про адмін. порушення.

      На прохання назвати себе чи пред’явити посвідчення співробітник ДАІ відмовився, сів до автомобілю і залишив місце скоєння правопорушення.

        Прошу керівництво УДАІ в Житомирській області ідентифікувати особу співробітника ДАІ та вжити заходів, щодо недопущення в подальшому даних випадків.

         Своїми діями співробітник ДАІ порушив:

– пункт 17.10. Інструкції, затвердженої наказом МВС від 27.03.2009 №111, відповідно до якого працівникам підрозділів ДПС забороняється використовувати під час несення служби технічні засоби та прилади, які не сертифіковані в Україні та не пройшли повірку або мають свідоцтво про повірку, термін дії якого минув.

– пункт 19.1. Інструкції, затвердженої наказом МВС від 27.03.2009 №111, відповідно до якого технічні засоби для визначення швидкості руху, фіксації порушень правил, норм та стандартів у сфері безпеки дорожнього руху, прилади для виявлення підробок у документах застосовуються згідно з інструкціями та методичними рекомендаціями про порядок їх використання.

– пункт 19.2. Інструкції, затвердженої наказом МВС від 27.03.2009 №111, відповідно до якого забороняється застосування технічних засобів та приладів, які не сертифіковані, не сертифіковані в Україні та які не пройшли метрологічної повірки або мають свідоцтво про таку повірку, термін дії якого минув, а також передавати такі прилади для користування безпосередньо на маршруті патрулювання без здійснення контролю командиром підрозділу результатів роботи приладу за зміну.

– пункт 19.4. Інструкції, затвердженої наказом МВС від 27.03.2009 №111, відповідно до якого інформація про використання технічного засобу чи приладу працівником Державтоінспекції заноситься в графу 6 постової відомості (додаток 6).

– ст. 5 Закону Україна про Міліцію (не назвав своє прізвище, звання та не пред’явив на вимогу службове посвідчення)

           Як цьому завадити?

1. По можливості здійснити аудіо, відео фіксацію спілкування з співробітником ДПС ДАІ.

2. Потребувати у співробітника ДПС ДАІ пред’явити його службове посвідчення та зафіксувати установчі дані (прізвище та ім’я) та звання співробітника, номер його нагрудного знака.

3. Зателефонувати на телефон довіри Департаменту ДАІ МВС України 044 272-46-59 і повідомити про протиправні дії співробітника ДПС ДАІ. Одночасно вимагати від чергового по Департаменту ДАІ МВС України повідомити про скоєне співробітником ДПС ДАІ порушення відповідальну особу від керівництва ДАІ УМВС (ГУМВС) і керівника підрозділу ДПС та викликати їх особисто на місце події.

4. Витребувати у співробітника ДПС ДАІ та керівника підрозділу сертифікат на засіб чи прилад, свідоцтво про його метрологічну повірку, витяг з журналу обліку використання цих технічних приладів та технічних засобів.

5. Повідомити про факт протиправного застосування технічних засобів та приладів по телефону «довіри» чи «гарячої лінії» (УМВС, інспекції з особового складу)

0412 473915.
6. У письмовій формі на ім’я начальника УМВС (ГУМВС) надіслати скаргу з приводу протиправних дій інспектора ДПС.

7. Звернутися з відповідною скаргою до органів прокуратури.

8. Повідомити про цей факт правозахисні громадські організації, ЗМІ та інтернет – видання.

9. Звернутися до суду з адміністративним позовом про визнання протиправними дій співробітника ДПС ДАІ та відшкодування моральної і матеріальної (при наявності) шкоди.

Поділитися

Інші новини