Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

МІЛІЦІЯ ПІД КОНТРОЛЕМ: Луганськ. Я міліціонер і нікому не вірю (ВІДЕО)

       16 жовтня 2012 року близько 20:00-20:30 громадські активісти із Правозахисного центру «Поступ», здійснюючі громадське спостереження за роботою патрульної служби та лінійної міліції на вокзалах міста, стали свідками того, як нарядом патрульної служби міліції Луганського міського управління внутрішніх справ у складі майора Міхалькова Сергія Олександровича, прапорщика Діцкого Віталія Олександровича та сержанта Зубейко Сергія Юрійовича на вокзалі був затриманий громадянин, який знаходився у стані легкого алкогольного сп’яніння, але не вчинював правопорушень. Зупинивши вказаного громадянина, працівники міліції не представилися, не назвали причину затримання, а одразу висунули вимогу пройти до міліцейського автомобілю Під час спілкування біля автомобілю патрульні дозволяли себе зверхність та іронічні зауваження на адресу зупиненого громадянина.
 

     Коли активісти кампанії “Міліція під контролем” почали не приховуючись і не втручаючись у діяльність міліціонерів проводити відкриту фіксацію даних порушень, майор Міхальков спочатку незаконно заборонив відеозйомку, а потім заборонив учасникам моніторингової групи залишати місце події, вимагаючи надати документи для перевірки та встановлення особи.
 

     Протягом близько 30 хвилин майор Міхальков під різними надуманими приводами утримував активістів, забороняючи їм уйти з місця події, дозволяючи собі іронічні зауваження на адресу громадських активісті, вказуючи, що чоловік схожий на вбивцю, а дівчина на нелегальну мігрантку.
 

     Під час спілкування ані майор Міхальков С.О., ані інші працівники наряду не могли обґрунтувати законність своїх вимог посиланнями на конкретні положення нормативно-правових актів, а на зауваження з цього приводу не реагували
 

     Після від’їзду патрульного наряду, відвідувачі кафе, біля якого стався інцидент, повідомили і про інші незаконні дії по відношенню до громадян з боку майора міліції Міхалькова С.О., допущені ним ще до контакту з моніторинговою групою. Зокрема нам було повідомлено про застосування незаконного насильства, особистого огляду та погроз.

  • Повний аудіозапис інциденту за участю патрульного наряду у складі Міхалькова С.О., Діцкого В.О. та Зубейко С.Ю. та активістів кампанії “Міліція під контролем” : http://goo.gl/RJoz1
  • Аудіозаапис  розповіді відвідувачів кафе на привокзальній площі про дії.: http://goo.gl/0JZ3Q

     Довідка: Кампанію координує Асоціація українських моніторів дотримання прав людини (Асоціація УМДПЛ). Фінансову підтримку кампанії надають МФ “Відродження”, Посольство ФРН в Україні, Національний Фонд підтримки демократії (NED) (США)

Поділитися

Інші новини