Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

МІЛІЦІЯ ПІД КОНТРОЛЕМ: МВС оприлюднило свою версію застосування міліціонерами насильства до людини на станції Терещинська, що у Сумській області

       На нашому сайті у рубриці “Міліція під контролем” ми опублікували лист громадянина, який повідомляв про застосування до нього насильства співробітниками міліції на станції Терещинська, що у Сумській області.
 

       В свою чергу, МВС України на своєму сайті проінформувало, що за вказаним фактом було проведено перевірку і виклало свою версію подій.

       Так, МВС повідомило:

     “25 жовтня на одному з сайтів мережі Інтернет була опублікована стаття під назвою «МІЛІЦІЯ ПІД КОНТРОЛЕМ: Сумская область. Станция Терещенская – территория милицейской агрессии», у якій громадянин, який назвався Олегом закликає розібратися у ситуації, в якій правоохоронці нібито вчиняли стосовно нього неправомірні дії. Зокрема, він розповідає, що у приміщенні вокзалу ст. Терещенська зустрів двох чоловіків у формі – працівників міліції, які не представились. Далі забрали у нього паспорт,а під час спроби сфотографувати їх, вибили з рук мобільний телефон, у результаті чого він розбився. Врешті його затримали і доставили до відділку міліції.

       У зв’язку з цим повідомляємо, що у вказаній статті висвітлені недостовірні факти. Насправді події розгорталися наступним чином. Близько першої години ночі 14 жовтня до лінійного пункту міліції на ст. Терещенська надійшло телефонне повідомлення від касирів вокзалу. Заявники розповіли, що невідомий чоловік з явними ознаками сильного алкогольного сп’яніння поводить себе вкрай неадекватно, нецензурно лається, стукає кулаками у вікна каси і перешкоджає пасажирам купувати квитки, чим порушує громадський порядок.

       На місце події негайно прибув наряд міліції. Підійшовши до чоловіка, правоохоронці представилися, на що розбишака відповів нецензурною лайкою. На законну вимогу міліціонерів припинити хуліганські дії і заспокоїтися, зловмисник не реагував, натомість почав завдавати удари та хапати за форменний одяг. Внаслідок цього заподіяв легкі тілесні ушкодження правоохоронцям, а одному з них пошкодив формений одяг.

        Для припинення правопорушення та протидії опору з боку даного громадянина згідно ст. 13 та 14 ЗУ «Про міліцію» правоохоронці вимушені були застосувати заходи фізичного впливу та кайданки, адже хуліган міг завдати шкоди оточуючим або собі. Не дивлячись на ці заходи, чоловік продовжував буйно поводитися. Тоді на прохання правоохоронців працівниці вокзалу викликали карету швидкої медичної допомоги. Після того, як медпрацівник ввів затриманому заспокійливе, правоохоронці доставили його поїздом до лінійного відділу на ст. Конотоп для складання адміністративного протоколу за ст. 173 КУпАП (дрібне хуліганство, тобто нецензурна лайка в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян та інші подібні дії, що порушують громадський порядок і спокій громадян). Згідно висновку Центральної районної лікарні м. Конотоп даний громадянин перебував у стані алкогольного сп’яніння.

      Працівникам міліції медична допомога була надана без госпіталізації. Про дану подію було повідомлено транспортного прокурора.

     Усю ніч затриманий проспав, а наранок нічого не пам’ятав і просив розповісти, що вчора трапилось.

      Варто зазначити, автор статті повідомляє, що свідків його хуліганських дій немає. Проте вони є – це дві працівниці залізничних кас, які викликали правоохоронців, а також таксист, якому затриманий пошкодив автомобіль, ударивши ногою по дверцятах. Усі вони дали покази та готові підтвердити їх у суді.

      Стосовно даного громадянина Конотопська прокуратура з нагляду за додержання законів у транспортній сфері в Сумській області порушила кримінальну справу за ознаками складів злочинів, передбачених ч.2 ст.342 (Опір представникові влади, працівникові правоохоронного органу, державному виконавцю, члену громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовцеві, уповноваженій особі Фонду гарантування вкладів фізичних осіб), ч.2 ст. 345 (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) КК України.

      Варто зауважити, що по повістці чоловік до прокуратури не з’являється.

       Що ж до кваліфікації дій правоохоронців, то в даній
ситуації вони неухильно дотримувалися законодавства України. За висновком службового розслідування за цим фактом дії працівників міліції визнані правомірними”

     СЗГ Управління МВС України

       Вірити чи не вірити наданому МВС поясненню?  Можливо, події відбувалися саме таким чином, але існуюча в України практика повного відсторонення представників громадянського суспільства від участі у розслідуванні повідомлень про застосування працівниками правоохоронних органів незаконного насильства  практично повністю знищила довіру громадян у об”єктивність й неупередженість внутрішньовідомчих службових розслідувань протиправних дій міліціонерів.

        В свою чергу, Асоціація УМДПЛ пропонує МВС України провести додаткову спільну перевірку за  даним фактом із залученням співробітників МВС і експертів нашої Асоціації та зробити подібні перевірки загальноприйнятою практикою. Тільки таким чином можливо отримати відповідь на питання “Вірити чи не вірити українській міліції?”. Відповідь, позитивну для МВС.  

Поділитися

Інші новини