Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

"МІЛІЦІЯ ПІД КОНТРОЛЕМ": Черкаську міліцію промоніторили

       У Черкасах активісти здійснили громадський моніторинг міліції. Моніторинг відбувається уже вдруге в рамках постійної всеукраїнської моніторингової кампанії «Міліція під контролем». Координує дійство та надихає активістів Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів. І якщо восени минулого року моніторили всі підрозділи, то цього разу волонтери перевіряють сумлінність та законність роботи патрульної служби та чергових частин міліції в усіх областях України.

       Черкащани поки обмежилися прискіпливим спогляданням за роботою патрульної служби. Цікаво, що для того, щоб поспілкуватися із працівниками міліції, довелося майже дві години гуляти вечірнім містом. Обійшли Першотравневий парк, Театральну та Соборну площі, побували у парку «Чайка» (там у «Караоке» сказали, що нещодавно до них заходив наряд міліції). Потім знову повернулися на Соборну площу і нарешті там побачили патруль, за роботою якого слідкували, «переслідуючи» міліціонерів аж до магазину «Сільпо».

     «Є два варіанти: або наша міліція працює так, як у Європі – слідкує за безпекою громадян, але таким чином, щоб не потрапляти їм зайвий раз на очі, або ж ідеться про недобросовісне виконання обов’язків. Я чомусь схиляюся до другого варіанту», – розповів один з розробників алгоритмів моніторингу, експерт Асоціації УМДПЛ Володимир Батчаєв після тривалого “полювання” на патрульних.

     Проте спілкуванням із працівниками міліції він, які і інші монітори, лишився задоволеним. Міліціонери були чемні, привітні, вичерпно відповідали на всі запитання і робили вигляд, ніби не помічають, що їх знімають на камери та фотографують. Біля «Сільпо» тим часом зібралося чимало людей. Вони з цікавістю дивилися, що відбувається. Погодьтеся, не кожного дня в Черкасах можна побачити таку картинку, коли кілька людей із відеокамерами, фотоапаратами та диктофонами «допитують» працівників МВС.

     Зрештою, активісти подарували міліціонерам «Пам’ятки для патрульного» із витягами зі Статуту патрульно-постової служби міліції України, і “відпустили” їх.

    Наступним пунктом маршруту був ринок на Сєдова. Там правоохоронці з’явилися перед моніторами досить несподівано. Цього разу відповідали на запитання спочатку дещо насторожено, але досить вичерпно. Зокрема, активісти дізналися, що знаходяться біля дільничного пункту міліції. Проте коли підійшли до його дверей, то за спинами пролунав голос:

   – Молоді люди, а ви куди? Там зачинено.

   – Та ми хотіли б із дільничним поспілкуватися… А ви хто?

    – А я – дружина дільничного!

     Моніторинг завершується 8 квітня. Проте міліціонерам не варто розслаблятися, бо вже через кілька місяців активісти вкотре перевірятимуть їхню роботу. Зокрема, під приціл потраплять правоохоронці міст України, де прийматимуть чемпіонат України «ЄВРО-2012». Учасники громадського моніторингу хочуть поспілкуватися із міліціонерами англійською, щоб перевірити їхній рівень знань.

    Довідка

    Кампанію «Міліція під контролем» координує Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ). До моніторингу вже долучилось понад сто активістів з усіх регіонів України. Зібрана інформація буде узагальнюватися експертами УМДПЛ, які на її основі підготують рекомендації Уряду та МВС України щодо покращення взаємодії правоохоронців із громадянами.
 

   Фото: Анна Тарасова

Поділитися

Інші новини