Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Навчання правам людини в пенітенціарній системі України

     27 січня 2012 року в Києві відбулась конференція «Навчання правам людини в пенітенціарній системі України».

     Захід було організовано громадською організацію «М’АРТ», в рамках Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини» за фінансової підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».

     На конференції було представлено цілі та результати програми в сфері освіти з прав людини в пенітенціарній системі. Презентовано навчальний відеофільм «Взаємовідносини пенітенціарного персоналу і засуджених. Вимоги, стандарти перспективи» з методичними рекомендаціями до нього, а також науково-методичний посібник для проведення занять в системі службової підготовки «Права людини в діяльності органів і установ виконання покарань».

     У заході взяли участь активісти громадських організацій та співробітники ДПтС з 10 областей України, що були задіяні в реалізації проекту «Відео-школа з прав людини для працівників установ виконання покарань» з опрацювання навчального модулю для пенітенціаріїв.

     Асоціацію українських моніторів дотримання прав людини представляв Юрій Чумак – голова «Центру правових та політичних досліджень «ДУМА», секретар Громадської ради при управління ДПтС України в Харківській області.

     На початку заходу голова ГО «М’АРТ», координатор програми «Розуміємо права людини» Сергій Буров зазначив, що головним завданням конференції є відкрите обговорення питань освіти в сфері прав людини, як одного із потужних засобів для покращення ситуації з дотримання прав людини у пенітенціарних закладах, де має відбуватися саме ресоціалізація засуджених.

      Ю. Чумак повідомив про те, як на Харківщині були проведені заняття зі службової підготовки для співробітників виправних колоній та СІЗО, з використанням навчального відеофільму «Взаємовідносини пенітенціарного персоналу і засуджених. Вимоги, стандарти перспективи» та методичних матеріалів до нього. Ці пілотні заняття проводились працівниками управління ДПтС України в Харківській області спільно з представниками неурядових громадських організацій.

      За словами Ю. Чумака, незважаючи на деякі дрібні недоліки, на які вказували учасники апробації навчального модулю, означена практика співпраці правозахисників та пенітенціаріїв, безумовно, є змістовною і вагомою, та може бути розцінена як черговий крок на шляху до повноцінного розуміння співробітниками Державної пенітенціарної служби прав людини. Адже виконання ними службових обов’язків має базуватись на принципах прав людини та поваги до людської гідності.

     Учасники конференції погодились з тезою про те, що необхідними є цілісний підхід і безперервність освіти в сфері прав людини для працівників виправних колоній. Цей процес має починатись з базової підготовки у вищому навчальному закладі і бути перманентним у системі підвищення кваліфікації.

     Георгій Кобзар

Поділитися

Інші новини