Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

ПО ВСІЙ УКРАЇНІ ГРОМАДСЬКІСТЬ НА ДВА ТИЖНІ ВІЗЬМЕ ПІД КОНТРОЛЬ МІЛІЦІЮ

В період з 7 по 21 листопада 2011 року неурядові організації України планують провести всеукраїнську моніторингову кампанію «Міліція під контролем». Про це на прес-конференції 3 листопада розказали ініціатори кампанії.

Під час моніторингу волонтери перевірятимуть, наскільки сумлінно і згідно закону працівники міліції виконують свої обов’язки. За підсумками таких спостережень експерти підготують рекомендації уряду та МВС України про те, як покращити взаємодію правоохоронців із громадянами.

Кампанію координує Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ), експертами якої був розроблений інструментарій громадського моніторингу, а також були проведені тренінги для активістів неурядових організацій та журналістів.

„Ситуація із дотриманням прав людини правоохоронцями щороку погіршується. Про це говорять численні висновки експертів-правозахисників, результати соціологічних досліджень, та й щоденні повідомлення в ЗМІ. Міліціянти часто не дотримуються закону – інколи від того, що й самі його знають погано, але частіше тому, що відчувають безкарність, відсутність контролю з боку громадськості. Саме в започаткуванні постійного громадського контролю полягає мета нашої двотижневої моніторингової кампанії.”, – коментує голова Правління Асоціації УМДПЛ, член громадської ради при МВС України Олег Мартиненко.

Громадський моніторинг буде проводитися у всіх областях України. В першу чергу він стосуватиметься служб і підрозділів міліції, які безпосередньо контактують з населенням – патрульної служби, служби дільничних інспекторів міліції, ДАІ, чергових частин. Виконавчий директор Асоціації УМДПЛ Вадим Пивоваров також зазначив: „Від свавілля міліції в нашій країні ніхто не застрахований. Це проблема, яка так чи інакше стосується абсолютно усіх соціальних верств населення. Ми зрозуміли це, проводячи тренінги для охочих долучитись до моніторингу, адже учасники були з усіх областей, різних професій та різного віку. Одна з задач моніторингової кампанії – об’єднати активістів-волонтерів в єдину мережу, в якій вони зможуть обмінюватись інформацією, досвідом, швидко реагувати на виявлені порушення.”

В рамках кампанії організатори також проводять конкурс фото-, відеоробіт та публіцистичних матеріалів, які стосуються порушень з боку міліції. Більш докладну інформацію про це зацікавлені зможуть отримати на сайті Асоціації – http://umdpl.info/.

Телефони “горячої лінії” проти незаконних дій міліції :

тел. (066) 665 33 88

тел. (067) 840 75 40

Поділитися

Інші новини