Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Представники Асоціації прийняли участь в міжвідомчих нарадах Врадіївської та Кривоозерської районних прокуратур Миколаївської області.

Керівник Миколаївського осередку Асоціації УМДПЛ Сергій Швець та член Асоціації Юрій Цихоня прийняли участь в міжвідомчих нарадах Врадіївської та Кривоозерської районних прокуратур Миколаївської області. Наради відбулися за участі керівництва прокуратур та відділів внутрішніх справ зазначених районів.

Були, зокрема, обговорені стан дотримання вимог законодавства при обліку, реєстрації, вирішенні заяв і повідомлень про катування та інше жорстоке поводження з людьми з боку працівників правоохоронних органів цих районів.

На нарадах озвучено, що протягом поточного року до прокуратури Врадіївського району надійшло 6 заяв та повідомлень про неправомірні дії співробітників міліції, пов’язані з катуванням та іншим жорстоким поводженням. За аналогічний період минулого року таких заяв було 5.

До прокуратури Кривоозерського району таких заяв та повідомлень в поточному році надійшло 4. За аналогічний період минулого року їх було 11.

Прокуратурами як Врадіївського так і Кривоозерського районів за всіма заявами в поточному і минулому роках проведені перевірки у порядку статті 97 КПК України. У всіх випадках за результатами перевірок прийняті рішення про відмову в порушенні кримінальних справ у зв’язку з не підтвердженням фактів, викладених у заявах та повідомленнях.

Постанови про відмову у порушенні кримінальної справи з одночасним її порушенням не скасовувалися, кримінальні справи про вчинення обговорюваних на нараді фактів до провадження не приймалися, до суду не направлялися, закриті та зупинені кримінальні справи за цими фактами відсутні.

Фактів укриття від обліку злочинів про катування та інше жорстоке поводження з людьми з боку правоохоронних органів не виявлено.

Заяв та повідомлень про вчинення злочинів зазначеної категорії з боку працівників прокуратури не надходило.

Упродовж 2010-2011 років відсутні факти звернення громадян до Європейського суду з прав людини. Факти звернень з даного приводу до громадських правозахисних організацій не встановлені.

Разом з тим на нарадах зазначалося, що надходження заяв даної категорії свідчить про наявність проблем в даному напрямку та необхідність вжиття системних заходів, у тому числі за активної участі громадськості, спрямованих на унеможливлення порушень прав людини з боку співробітників правоохоронних органів.

Обговорені також напрямки співпраці з Асоціацією УМДПЛ по виявленню фактів катування та іншого жорстокого поводження з людьми з боку працівників правоохоронних органів Врадіївського і Кривоозерського районів, взаємному інформуванню та реагуванню на виявлені факти. Зазначені напрямки відображені в відповідних рішеннях міжвідомчих нарад.

Поділитися

Інші новини