Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Проблему незаконних обшуків та перевірки документів міліцією обговорили під час круглого столу в Києві

20 листопада 2012 р. в Офісі Уповноваженого ВР з прав людини відбувся круглий стіл «Поверхневий огляд чи незаконний обшук – чи дотримується міліція закону?». Учасники обговорили, з якими проблемами стикаються подорожуючі під час спілування з правоохоронцями на вокзалах країни, та як запобігати порушенням прав людини з боку міліції. До обговорення долучились експерти неурядових організацій, які мають досвід моніторингу дій правоохоронців, представники Міністерства внутрішніх справ України, працівники офісу Омбудсмана України та небайдужі журналісти. Круглий стіл організувала Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ) спільно з офісом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Круглий стіл став підсумком чергового етапу всеукраїнської моніторингової кампанії «Міліція під контролем», який відбувався протягом жовтня 2012 року, і був присвячений контролю за діями міліції на вокзалах.

Під час моніторингу були виявлені кілька системних проблем, пов’язаних з роботою спеціалізованої міліції на транспорті та патрульних на автовокзалах. Одна із них – здійснення так званого «поверхневого огляду». Прибуваючи на вокзал до чужого міста, на платформі чи в приміщенні вокзалу гостей зустрічають працівники міліції, які наполегливо просять показати їм вміст валіз. Спроба відмовитись від цієї процедури часто спричиняє незадоволення правоохоронців, людину можуть навіть затримати. Цю дію правоохоронці називають поверхневим оглядом речей. Однак, чим така дія відрізняється від особистого огляду чи огляду речей? Певне, лише тим, що для особистого огляду чи огляду речей необхідно, щоб були виконані певні вимоги закону – огляд має проводитись особою тієї ж статі, в присутності двох понятих, про це має бути складений відповідний протокол, про що чітко говорить стаття 264 Кодексу про адміністративні правопорушення. Поверхневий огляд же – це дія, яка не регулюється законом, а згадана лише в Статуті патрульної служби.

Думки учасників круглого столу розбіглись, але основними були наступні тези:

Сергій Швець (Офіс Уповноваженого ВР з прав людини):

«Потрібно привести у відповідність до норм закону відомчі нормативно-правові акти, які регламентують обшук особи. За допомогою Міністерства юстиції, яке реєструвало відповідні накази МВС, треба врегулювати колізії в законодавстві. Наразі маємо гру слів в різних документах – поверхневий огляд, огляд особи, чи то особистий огляд – процедура ж проведення має бути визначена лише в законі.»

Марина Цапок (Асоціація УМДПЛ):

«Часто уникнути конфліктної ситуації з працівником міліції можна дуже просто – знати, з ким саме маєш справу. Всі працівники міліції, що несуть публічну службу, повинні бути легко ідентифіковані. Досвід інших країн показує, що абсолютно нормальним є носіння полісменами жетонів чи беджів. В Україні наразі лише працівники ДАІ мають жетони. Експерти Асоціації УМДПЛ вважають, що подібні іменні жетони мають мати так само інші працівники міліції. Ми вже надсилали відповідну пропозицію до МВС.»

Юрій Чумак (Чугуєвська правозахисна група, Асоціація УМДПЛ):

«Проблема расового або етнічного профайлінгу з боку міліції гостро дає про себе знати на вокзалах. Але варто пам’ятати, що для роботи із мігрантами є спеціальна служба – міграційна, це не робота патрульних чи транспортної міліції, вони не мають достатньої кваліфікації, щоб цим займатись. Що ми маємо зараз? Представник будь-якої етнічної меншини є вразливою групою, адже в нього завжди є більше шансів бути зупиненим міліцією лише через те, що він відрізняється він інших.»

Євген Крапивін (Асоціація УМДПЛ):

«Якщо перша частина кампанії стосувалась безпосередньо вокзалів, то друга була присвячена фото і відеофіксації діяльності міліції. Нещодавно Асоціація УМДПЛ запропонувала МВС створити робочу групу з доопрацювання нормативно-правових актів, які регулюють це питання. Але МВС за два місяці нічого з цим так і не зробило. Працівники міліції, як представники влади, досі особисто забороняють себе знімати, посилаючись на норми цивільного кодексу, який на них не розп
овсюджується, коли вони при виконанні. Про яку прозору діяльність міліції може йти мова?»

Результатом круглого столу стала пропозиція привести до відповідності нормативно-правові акти МВС, в яких для проведення дії, яка фактично є особистим оглядом, не передбачено дотримання процедури огляду – двоє понятих та складання протоколу, як цього вимагає закон. Організатори круглого столу сподіваються на сприяння МВС у створенні відповідної робочої групи та вирішенні проблеми, яка непокоїть як правозахисну спільноту, так і пересічних громадянина.

       Довідка: Кампанія «МІЛІЦІЯ ПІД КОНТРОЛЕМ» проводиться за підтримки МФ “Відродження”, Посольства ФРН в Україні, Національного Фондк підтримки демократії (NED) (США)

Поділитися

Інші новини