Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Спільно із представництвом Ради Європи в Україні та Міністерством внутрішніх справ України Асоціація УМДПЛ провела семінар для правоохоронців

     7-8 листопада 2012 року в Дніпропетровську був проведений семінар-тренінг «Основні положення нового КПК України на стадії досудового розслідування як гарантії захисту підозрюваних від жорстокого поводження: відповідність Європейським стандартам». Участь у семінарі взяли понад 60 слідчих з усіх регіонів України.

     Навчання проводилось за ініціативи Офісу Ради Європи в Україні в рамках Спільної програми Європейського Союзу та Ради Європи «Посилення боротьби з жорстоким поводженням і безкарністю», безпосередніми організаторами його виступила Асоціація УМДПЛ спільно із Дніпропетровським державним університетом внутрішніх справ України.

     Семінар був спрямований на ознайомлення слідчих із положеннями нового Кримінального процесуального кодексу України в контексті дотримання прав та свобод людини. Новий КПК містить революційні в порівнянні з попереднім кодексом положення, які відповідають міжнародним стандартам. Однак після введення нового кодексу в дію, визначальною стане практика його застосування правоохоронцями. Саме тому протягом двох днів з учасниками семінару працювали експерти – суддя Верховного суду України Богдан Пошва, експерт Ради Європи Віталій Касько, регіональний координатор спільної програми ЄС та РЄ «Посилення боротьби з жорстоким поводженням і безкарністю» Божена Маланчук, заступник начальника Головного слідчого управління МВС Олег Татаров, начальник кафедри кримінального процесу Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ Володимир Сліпченко та інші. Задачею доповідачів було не лише поінформувати учасників про новації КПК, а й донести до них філософію нового кодексу, адже вона базується на підходах Європейської конвенції з прав людини.

      Під час дискусій, які виникали між учасниками та експертами семінару, вдалось з’ясувати багато спірних моментів кодексу, застосовувати які слідчі та інші українські правоохоронці будуть вже з 20 листопада цього року.


Поділитися

Інші новини