Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Чи вчиться МВС на своїх помилках?

      Чи вчиться МВС на своїх помилках? Презентація результатів всеукраїнської моніторингової кампанії „Міліція під контролем”

         В четвер, 10 травня, організатори та учасники всеукраїнської моніторингової кампанії „Міліція під контролем” представили результати громадського спостереження за повсякденною роботою міліції у 12 областях. Цей моніторинг став продовженням кампанії, що стартувала в листопаді минулого року як експеримент. Через свою популярність та активність учасників цього року моніторинг став постійним. Координує хід кампанії Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ).
       Протягом квітня понад двісті активістів і правозахисників з різних регіонів України перевіряли професійність дій української міліції – професійність роботи патрульної служби, доступність та якість роботи чергових частин міліції.
       Учасники прес-конференції розказали про результати кампанії, найбільш типові та системні порушення, виявлені під час моніторингу.
       „Найбільш поширеними порушеннями серед патрульних лишаються безпідставні перевірки документів та незаконні огляди речей громадян, їх було виявлено у половині випадків моніторингу нарядів патрульної служби. У близько 40% випадків при спілкуванні з моніторами патрульні не називали своє прізвище, посаду та звання, як того вимагає закон. Крім того, волонтери зазначають, що у третині випадків міліціонери виявляли недоброзичливе та упереджене ставлення до осіб, з якими спілкувались. Особливо „відзначились” патрульні в Донецькій та Полтавській областях, які навіть погрожували моніторам. Такі порушення потрібно максимально висвітлювати, аби керівництво МВС звертало на них увагу і, знаючи, що громадяни їх контролюють, вживало потрібних заходів”, – зазначив Петро Грибан, експерт Асоціації УМДПЛ, полковник міліції у відставці.
         За словами учасника прес-конференції, експерта Асоціації УМДПЛ, Юрія Бєлоусова, важливим результатом моніторингу є саме реакція керівництва МВС та УМВС на місцях на порушення, виявлені під час моніторингу. „За підсумками проведених спостережень ми готуємо звіти і передаємо їх керівництву Міністерства та регіональних підрозділів міліції. Повторний моніторинг, на жаль, показав, що, зокрема, в Криму, Житомирі, Києві, Кіровограді та в Донецькій області наша вимога по обладнанню чергових частин міліції пандусами так і не була виконана. Однак, варто зазначити, що в більшості випадків після відвідин моніторів в чергових частинах з’являється у вільному доступі книга скарг, і щоб до неї добратись не доводиться долати спротив постового міліціонера. Ми хотіли б, щоб МВС використало з користю нагоду покращити свою роботу, виправивши недоліки, на які вказали наші монітори”, – додав Бєлоусов.
         Поділився своїми враженнями від участі в моніторингу представник молодіжної організації „Фундація Регіональних Ініціатив” Михайло Каменєв: „Особливо вразили кілька яскравих випадків. Один з них стався в Києві в останній день моніторингу, коли знімаючи на відео незаконні дії патрульних, мене було безпідставно затримано та доставлено в Печерський райвідділ міліції. Завдяки злагодженим діям колег, які за лічені хвилини „підняли на вуха” всю столичну міліцію, працівники райвідділу досить швидко зрозуміли, що в цій ситуації вони грубо порушили закон, та відпустили мене. Однак прикро усвідомлювати, що в подібній ситуації міг опинитись кожен, хто вказує міліції на її незаконні дії. Другий випадок вразив своєю безглуздістю, коли під час спроби зайти в одну з чергових частин Києва, вхід до якої має бути вільним, постовий не лише не відчинив мені двері, а в досить грубій формі через переговорний пристрій заявив, що територія частини – це „секрет сурової строгості”, і відключив зв’язок”.

       Докладніше з результатами кампанії "Міліція під контролем" можна ознайомитися за посиланнями:

патрульна служба

чергові частини

Поділитися

Інші новини