Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Члени Асоціації УМДПЛ провели прес-конференцію у Львові

    Уряд повернув громадські ради при управліннях правоохоронних органів, які були ліквідовані з приходом міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова. Громадський контроль за діяльністю міліції частково захищає громадян від свавілля правоохоронців, стверджують експерти «Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів».

    Найчастіше на вулицях міст правоохоронці незаконно затримують студентів (одяг і стиль яких їм не подобається), непрацюючу молодь, а у Києві – заробітчан із українських регіонів. Багатьох чоловіків доставляють у райвідділки міліції і вибивають зізнання у людей, які не коїли злочину.

     Львівський правозахисник Олексій Вєренцов, якого торік за участь в акції протесту правоохоронці, на його переконання, незаконно утримували чотири доби в ізоляторі, без їжі і права на телефонний дзвінок, нині подав позов до Європейського суду з прав людини.

      За словами голови правління «Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів» Олега Мартиненка, основна територія скоєння злочину у райвідділках. Цього року у відділках міліції померли 32 людини, що майже вдвічі більше, аніж торік.

 «Загинули люди при різних ситуаціях, у когось не витримало серце у стані алкогольного сп’яніння, інших били і допитували. За даними соціологічних досліджень, у 2010 році від незаконного насильства потерпіли понад 600 тисяч громадян, яких затримувала міліція», – розповів Олег Мартиненко.

     За офіційними даними МВС, найбільше смертних випадків цього року зафіксували в райвідділах міліції у Донецькій, Київській, Харківській областях та в Криму.

     Рівень довіри громадян до міліції зменшується

     Член громадської ради при управлінні міліції Львівщини Тарас Гаталяк повідомив, що зараз за дорученням міністра створюються громадські ради при управліннях. На Львівщині до такої ради увійшли 25 правозахисників і до них можуть звертатись потерпілі. Громадські активісти сподіваються, що вони не лише проводитимуть моніторинг дотримання прав людини у міліції, але й що їм дозволять відвідувати райвідділи. Бо це найбільш ефективний спосіб бодай частково зупинити свавілля правоохоронців.

    «Без спеціального припису ми не пройдемо за скло у відділку. Коли ми почали працювати у 2006 році, то не мали ніяких перешкод, щоб пройти у відділки. Зараз ми домагаємось дозволу, а як буде – час покаже», – зауважив Тарас Гаталяк.

    Однак, чи дослуховуватимуться до зауважень громадської ради у міністерстві, чи матимуть вони вплив на кадрову політику? Потерпілі в це не вірять. Громадські ради вивчатимуть скарги людей на міліцію і зараз досліджують рівень довіри населення до правоохоронців. Ще два роки тому лише 17% громадян довіряли міліції. Цього року, за прогнозами експертів, цифра буде ще меншою

Поділитися

Інші новини