Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Чугуївським правоохоронцям – про права людини

     7 грудня 2012 року, в рамках традиційного «Всеукраїнського тижня права», для співробітників Чугуївського райвідділу міліції був організований кінопоказ документальних фільмів про права людини в рамках «Мандрівного фестивалю» Docudays UA. Цей захід був приурочений до 10 грудня – Міжнародного дня прав людини, оскільки саме цього дня у 1948 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини. Працівники міліції мали змогу побачити фільм українських документалістів «Нові герої».

      Перед кінопоказом виступив Юрій Чумак – заступник голови Громадської ради при ГУМВС України в Харківській області, президент «Центру правових та політичних досліджень «ДУМА», голова Харківського обласного осередку «Асоціації українських моніторів дотримання прав людини», керівник «Центру правової підтримки та інформації» Чугуївської правозахисної групи.

      Він провів для працівників міліції інтерактивну лекцію-бесіду про значущість Загальної декларації прав людини, з прийняттям якої людство отримало надію на право кожного бути захищеним, жити у світі без насильства, дискримінації, бідності, воєн, екологічних катастроф. Як підкреслив Ю. Чумак, цей документ офіційно закріпив пріоритет прав і свобод окремої людини над інтересами державної влади. Загальна декларація поклала початок процесу створення системи міжнародних стандартів у галузі прав людини.

     Також Юрій Чумак презентував для райвідділу відеодиски «Актуальні проблеми забезпечення прав людини в фокусі документального кінематографу», підготовлені громадською організацією «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв» за сприяння «Асоціації українських моніторів дотримання прав людини», завдяки яким можна візуалізувати вивчення тематики, присвяченої різним галузям права.

     Відзначимо, що в цьому році кіно про права людини зможуть побачити жителі понад 110 міст, містечок і селищ 22-х регіонів України. У програму «Мандрівного фестивалю» увійшли фільми-переможці 9-го Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

     На Харківщині демонстрацію кращих документальних фільмів на тему прав людини країн Європи, Америки, Азії та Африки організовують «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв» у партнерстві з «Центром правових та політичних досліджень «ДУМА» і «Центром правової підтримки та інформації» Чугуївської правозахисної групи.

     Георгій Кобзар



Поділитися

Інші новини