Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Демонтаж “кліток” у київському метрополітені. Перші результати

Костянтин Бушуєв, заступник голови Національної поліції, пообіцяв прибрати незаконні “клітки” для утримання людей у приміщеннях поліції на станціях метрополітену, про що повідомив на своїй Фейсбук-сторінці. Чи дотримав чиновник обіцянку, Асоціація УМДПЛ вирішила перевірити, надіславши до комунального підприємства “Київський метрополітен” інформаційний запит.

_DSC1795

Відповідно до інформації, яку ми отримали від Начальника Управління з питань запобігання і протидії корупції та забезпечення доступу до публічної інформації виконавчого органу Київської міської ради Лепикаш А.П., станом на 13 жовтня 2016 року відбувся демонтаж обмежувальних огорож в приміщеннях поліції на 25 станціях метрополітену. На 27 станціях демонтаж зазначених решіток буде здійснено згідно з графіком демонтажу решіток в кімнатах поліції на 2016 рік від 16.09.2016. Термін остаточного демонтажу — І квартал 2017 року.

Текст відповіді тут відповідь на запит

a431dcd5615ebe9915bc49c19bac33497b4693cc“Прибрати клітки – це лише половина вирішення проблеми. Адже людей і далі продовжуватимуть затримувати. Тому слід обладнати кімнати поліції на станціях метро відповідними засобами відеофіксації, завести журнали затриманих, встановити кулери з водою, належним чином укомплектувати аптечку” розповідає Сергій Перникоза, керівник програми «Моніторингова кампанія “Поліція під контролем”», яку впроваджує Асоціація УМДПЛ.

_DSC1945Нагадуємо, що Асоціація УМДПЛ неодноразово заявляла про проблему наявності у приміщеннях поліції метрополітену “кліток” для утримування людей, що є прямим порушенням прав людини.

Використовуючи можливість Національного превентивного механізму (НПМ), у квітні цього року група моніторів без попередження відвідала декілька станцій столичного метро, а саме: “Вокзальну”, “Майдан Незалежності” та “Палац Спорту”. Після презентації результатів моніторингу під час прес-конференції, Костянтин Бушуєв, заступник голови Національної поліції, пообіцяв прибрати незаконні “клітки”.

Підготувала Тетяна Гончарук
Фото “кліток”: Центр інформації про права людини

Поділитися

Інші новини