Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

«День тиші» перед виборами: що це і «з чим його їдять, – коментар

Final Exam Schedule (1)

Отже, 7 речей, які варто знати – пояснює юрист, експерт Асоціації УМДПЛ Михайло Каменєв:

❗️«День тиші» – це фактично день перед виборами і безпосередньо сам день виборів. У цей період заборонена будь-яка агітація, а також оприлюднення результатів соціологічних досліджень, оскільки вони можуть вплинути на думку виборців.

❗️Це обмеження в Україні встановлене всіма законами, що стосуються виборів: «Про вибори Президента України», «Про вибори народних депутатів України» та законом «Про місцеві вибори». «День тиші» призначений для того, щоб люди могли відпочити, не бачити перед очима всю цю набридливу політичну рекламу й зробити певний усвідомлений вибір.

❗️«День тиші» – це доволі старе регулювання, про яке всі давно знають, і комунальні служби стоять напоготові, щоб опівночі з п’ятниці на суботу розпочати свою важку роботу – відшкрібати зі стін і зривати зі стовпів передвиборчу агітацію. Тим не менш ми можемо бачити, як це обмеження порушувалося. На минулих президентських виборах добре пам’ятаємо білборди, де ніхто прямо не закликав голосувати за чи проти когось, але вони були оформлені в цілком впізнаваній стилістиці.

❗️У багатьох країнах це вже доконаний факт, коли цей «день тиші» або blackout period визнаний неконституційним, оскільки це надмірне обмеження свободи висловлення поглядів. Такі рішення ухвалили конституційні суди різних країн. Зовсім нещодавно молдовський Конституційний суд визнав неконституційною заборону публікацій соцопитувань. І, до речі, під час останніх парламентських виборів у Молдові в ЗМІ відзначали, що це перші вибори, коли можна було агітувати в «день тиші».

❗️За порушення «дня тиші» встановлена адміністративна відповідальність. Правда, факт порушення спочатку потрібно довести в суді. Поліція в разі виявлення порушень складає протокол, а потім суд виносить рішення. Але навряд чи суд зможе довести, що, наприклад, ті чи інші білборди або плакати мають стосунок до виборів. У підсумку МВС покаже певні цифри, що за агітацію в «день тиші» було складено стільки протоколів.

❗️Найкраща позиція була у Верховного суду Сполучених Штатів Америки, який вказав, що обмеження агітації можливе, але при цьому має бути дуже чітко окресленим. Доцільним можна визнати таке обмеження, якщо воно буде встановлене на дільницях для голосування, щоб ніхто не агітував безпосередньо на місці, де проводиться голосування й, можливо, на невеликій відстані від дільниць, метрів за 50-100.

❗️Ідею скасування «дня тиші» поки що сприймають консервативно навіть юристи, які професійно займаються цією темою, але не готові обговорювати це питання й не знають, що в багатьох країнах світу це вже скасували. Якщо в Україні з’явиться Виборчий кодекс, тоді це питання можна порушувати.

Читайте матеріал фахівця повністю на сайті Слово і Діло. Цей матеріал також доступний на нашій Facebook-сторінці.

Поділитися

Інші новини