Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Деякі законодавчі проблеми пенітенціарної системи та їх розв’язання під час останньої робочої зустрічі профільного комітету

Дванадцяте засідання, 19 травня 2017 року у Києві, робоча група з реформування пенітенціарної системи України при Комітеті Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розпочала у звичному складі. Серед учасників були представники Міністерства юстиції України, Всеукраїнської профспілки персоналу органів та установ пенітенціарної системи, Генеральної прокуратури, Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, науковці, адвокати, експерти національних та міжнародних правозахисних організацій, включно з Асоціацією УМДПЛ.

головна

Учасники робочої групи прийняли рішення щодо двох питань: вилучення статті 391 Кримінального кодексу України (законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України) та вето Президента України щодо законопроектів № 2253а та № 2292.

«На порядку денному стояли важливі дискусійні питання, пов’язані з дотриманням прав людини правоохоронними органами. З одного боку, стаття Кримінального кодексу України кваліфікує засудженим систематичні порушення порядку відбування покарання як кримінальний злочин, з іншого – численні звинувачення на адресу адміністрації пенітенціарних закладів у зловживанні при застосуванні цієї норми законодавства», – сказав Олександр Федорук, керівник програми «Права людини за ґратами».

Федорук

Перше питання порядку денного «Вилучення статті 391 Кримінального кодексу України (законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України)» викликало серед учасників жваву дискусію.

Андрій Діденко, ініціатор законопроекту, представник «Харківської правозахисної групи», наголосив на необхідності скасування зазначеної норми як системи залякування та знущання над засудженими, необґрунтованого застосування до них заходів дисциплінарного впливу.

18664453_10207203152716075_6461401043430007659_n

Діаметрально протилежну позицію, з пропозицією відхилити зазначену ініціативу, висловив Андрій Нечепельський, представник Міністерства юстиції України. На його думку, зазначена норма застосовується за рішенням суду лише у виняткових випадках, а саме до засуджених негативної спрямованості, які зухвало протидіють адміністрації установ виконання покарань, принижують гідність інших засуджених. Крім того, з огляду на останні зміни у порядку застосування дисциплінарних стягнень (поміщення особи в приміщення камерного типу відбувається за рішенням суду), адміністрація не може самочинно застосовувати найбільш суворі дисциплінарні стягнення, тобто впливати на їх обґрунтованість.  

18557429_10207203138715725_7810776866828495193_n

Свою позицію також висловили представники Генеральної прокуратури, Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, адвокати, експерти національних та міжнародних правозахисних організацій. Після тривалої дискусії учасники засідання відклали остаточний розгляд питання щодо необхідності та доцільності вилучення статті 391 Кримінального кодексу України до прийняття проекту закону «Про пенітенціарну систему України».

дискусія

Тим часом до навчальних закладів Державної кримінально-виконавчої служби України від профільного Комітету Верховної Ради України будуть надіслані листи з проханням підготувати і провести опитування серед адміністрації установ виконання покарань та засуджених щодо можливості запровадження альтернативної системи реагування адміністрації установ на зілісну непокору засуджених та ув’язнених. Йдеться про такі навчальні заклади як Інститут кримінально-виконавчої служби, Академія Державної пенітенціарної служби, Білоцерківський центр підвищення кваліфікації персоналу ДКВС України.

загальне

Учасники робочої групи також розглянули вето Президента України щодо законопроектів №2253а «Про внесення змін до статті 93 Кримінально-виконавчого кодексу України (щодо удосконалення гарантій права засуджених на відбування покарання за місцем проживання до засудження або місця постійного проживання родичів)» та законопроект 2292 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заміни довічного позбавлення волі більш м’яким покаранням».

Одностайне рішення учасників засідання – підтримати надані Президентом України поправки до цих законопроектів та врахувати всі зауваження у подальшій законотворчій роботі.

більше фото

Програма «Права людини за ґратами» здійснює превентивні заходи з дотримання прав людини в пенітенціарних закладах шляхом підвищення громадської активності та мотивації персоналу таких закладів поважати людську гідність. Приєднуйтеся до Facebook-сторінки Програми за посиланням.

Більше фото робочої зустрічі – за посиланням: https://goo.gl/OHYhU7

Поділитися

Інші новини