Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Екскурсія в’язницею: відбулась презентація документально-пізнавального відеопроекту «Життя за ґратами»

15 березня 2017 року у Києві, у просторі «MediaHub», відбулась презентація відеопроекту «Життя за ґратами». Перша стрічка відеопроекту «Покарання ув’язненням в Україні. Теоретичні основи та практика» знайомить глядача із особливостями роботи тюремної системи, формальними нормами та реаліями життя людини за ґратами на прикладі роботи Роменської виправної колонії та Сумського слідчого ізолятора.

Шляхом підвищення рівня правової обізнаності широкого кола громадян, а отже покращення комунікації з органами державної влади, документально-пізнавальний відеопроект «Життя за ґратами» має посприяти уникненню та недопущенню ситуацій, пов’язаних з неправомірними діями адміністрації в’язниць.

05 - копия

Презентацію відеопроекту та показ стрічки  відвідали представники громадських та міжнародних організацій, монітори Національного превентивного механізму та представники державних органів влади, зокрема Офісу Уповноваженого ВРУ з прав людини, Міністерства юстиції України та Генеральної прокуратури України.

085A0859 - копия

Після показу стрічки модератор Тетяна Гончарук запросила глядачів долучитися до дискусії за участю Олександра Федорука, керівника програми Асоціації УМДПЛ «Права людини за ґратами», Ксенії Кравцової, режисера стрічки, Олександра Гатіятуліна, правозахисника, Голови правління ГО “Моніторів НПМ «Україна без тортур»”, Віталія Хведчука, начальника відділу ресоціалізації засуджених Департаменту пробації Міністерства юстиції України, Ірини Білик, правозахисниці, регіонального координатора зв’язків із громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини в Сумській області.

085A0905

Про ідею створення відеопроекту «Життя за ґратами» розповів Олександр Федорук, керівник програми Асоціації УМДПЛ «Права людини за ґратами»: «В інформаційному середовищі існує стереотипне уявлення про місця позбавлення волі, зокрема про людей, які там відбувають покарання. Це спонукало нашу команду у доступній формі відповісти на прості запитання, що можуть виникати у людей: Чим виправна колонія відрізняється від слідчого ізолятора? Що відбувається з людиною, коли вона потрапляє у в’язницю?».

У подальшому відеопроектом «Життя за ґратами» передбачено створення низки стрічок, про конкретні аспекти правових основ діяльності тюремної системи. Основою першої стрічки проекту «Покарання ув’язненням в Україні. Теоретичні основи та практика» став відеоматеріал студії Real Stories Production.

07

«Цю стрічку можна назвати екскурсією в’язницею. Глядач проходить шлях людини від моменту її потрапляння до слідчого ізолятора до переведення в установу виконання покарань. Окремий блок присвячений темі довічного ув’язнення. Оскільки відеопроект перш за все створений з навчальною метою, не весь відзнятий матеріал увійшов до стрічки. Поза стрічкою залишилось багато суто людських історій про те, як людина потрапляє у в’язницю та що вона відчуває зараз», – розповіла Ксенія Кравцова, режисер стрічки.

03

На думку Олександра Гатіятуліна, правозахисника, Голову правління ГО “Моніторів НПМ «Україна без тортур»” документально-пізнавальна стрічка стане цінним джерелом знань для широкого кола громадян: «Просвітницький відеопроект “Життя за ґратами” буде корисним для пересічних громадян. Саме від їхнього рівня правових знань залежить майбутнє України як правової держави».

06

За мінімальні часові та матеріальні ресурси пенітенціарна система має потенціал повертати людину до суспільства та запобігати рецидивам протиправної поведінки.

Віталій Хведчук, начальник відділу ресоціалізації засуджених Департаменту пробації Міністерства юстиції України, вважає необхідним розповідати громадськості про основи діяльності пенітенціарних закладів: «Як працівник Мін’юсту я знаю, що установи виконання покарань не несуть у собі позитиву. Проте, як і будь-яка організація, вони мають чимало позитивних здобутків – не лише резонансні випадки у роботі пенітенціарного персоналу, які набувають широкого розголосу у ЗМІ. Наприклад, тема ресоціалізації засуджених заслуговує на окремий сюжет. Суспільство не має стояти осторонь і відмежовуватися від діяльності пенітенціарних органів. Створення чудової за змістом стрічки відеопроекту «Життя за ґратами» свідчить про те, що установи виконання покарань відкривають свої двері всім, хто має на це право. Режисеру просвітницької стрічки вдалося об’єктивно висвітлити основи діяльності пенітенціарних закладів».

085A1076

Соломія Кручова, монітор Національного превентивого механізму, активістка Тернопільської Правозахисної Групи, підтвердила необхідність показувати широкому загалу людей подібні просвітницькі стрічки: «При спілкуванні з друзями я розумію, що у суспільстві переважає негативне стереотипне уявлення про діяльність тюремної системи. Причому, люди часто не уявляють, що, окрім власне відбування покарань, відбувається за ґратами. Стрічка «Покарання ув’язненням в Україні. Теоретичні основи та практика», поділена на три частини, чітко показує шлях людини, яка потрапляє у слідчий ізолятор, колонію, а також перебуває на довічному ув’язненні. Пояснюється те, як відбувається перевірка, огляд, взяття відбитку пальця тощо – весь процес, через який проходить людина».

13

Основою стрічки стали зйомки творча команда Real Stories Production у Роменській виправній колонії та Сумському слідчому ізоляторі за підтримки Державної пенітенціарної служби України. Роль співпраці правозахисних організацій та державних органів підкреслила одна з героїнь стрічки – Ірина Білик, правозахисниця, регіональний координатор зв’язків із громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини в Сумській області.

Переглянути фільм можна на Youtube-каналі Real Stories Production: http://bit.ly/2kU3lUx

Відгуки, побажання та запити на отримання додаткової інформації надсилайте за адресою: umdpl.association@gmail.com. Контактна особа – Валерія Омельченко, PR-менеджер Асоціації УМДПЛ

Перша стрічка відеопроекту «Життя за ґратами» створена з просвітницькою місією творчою студією Real Stories Production у рамках програми Асоціації УМДПЛ «Права людини за ґратами» за підтримки Фонду Чарльза Стюарта Мотта (США).

Крім першої стрічки відеопроекту «Життя за ґратами», для охочих дізнатися про основи діяльності пенітенціарної системи та свої права при спілкуванні з персоналом пенітенціарних закладів Асоціація УМДПЛ розробила сайт «Права людини за ґратами». Його мобільна версія буде анонсована протягом року.

Фото: Іван Юрчик

Поділитися

Інші новини