Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Експерти напрацьовуватимуть системні зміни до Кримінального процесуального кодексу України

В рамках новоствореної робочої групи при Комітеті Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності щодо напрацювання системних змін до Кримінального процесуального кодексу України (далі – КПК) експерти Асоціації УМДПЛ запропонують погляд громадськості на можливі шляхи вирішення наявних проблем досудового розслідування. Євген Крапивін та Михайло Каменєв працюватимуть над проблемами загальних положень щодо початку досудового розслідування (ст. 214 КПК України), підслідності (ст. 216 КПК України), строків розслідування (ст. 219 КПК України) та запровадження інституту кримінальних проступків.

DSC_4354 - копия

Реформа органів правопорядку потребує низки змін до КПК України

“Законодавчого супроводу потребують ініціативи щодо утворення детективів у Нацполіції, створення диференційованої процедури розслідування злочинів залежно від ступеня їх суспільної небезпеки (запровадження кримінальних проступків), уточнення підслідності ДБР для його ефективної роботи. Це мають бути системні зміни. Сьогодні ж депутати реєструють точкові зміни, які передбачають безлад та руйнацію загальної структури кримінального процесуального законодавства”, – застерігає Євген Крапивін, експерт Асоціації УМДПЛ. Детальніше про експертний погляд на проблеми та перспективи реформи кримінального блоку поліції дізнавайтесь – тут.

Комітет є своєрідним фаховим фільтром змін до профільного законодавства

Рішення про створення профільної робочої групи було прийнято під час проведення 22 листопада 2017 року міжнародної конференції на тему “Кримінальний процесуальний кодекс України 2012 р.: проблеми застосування та перспективи удосконалення”. Серед учасників робочої групи будуть представники органів державної влади, провідних вищих навчальних та наукових закладів, міжнародні експерти, представники громадських організацій та інші фахівці.

17264380_1128486943929399_7627414116006563887_n

Експерти Асоціації УМДПЛ вже долучалися до підготовки Закону про Нацполіцію та Проекту Закону про Дисциплінарний статут Нацполіції. За словами Євгена Крапивіна, комітет є своєрідним фаховим фільтром змін до профільного законодавства. Експерт переконаний, що у роботі комітету мають брати участь представники всіх фахових установ та організацій – науковці, правники-практики, представники органів влади, громадських та правозахисних організацій.

За рішенням Голови робочої групи Миколи Паламарчука, перше установче засідання відбудеться 22 лютого.

Експерти Асоціації УМДПЛ Євген Крапивін та Михайло Каменєв дослухаються до Ваших пропозицій та побажань, щоб спробувати представити їх робочій групі при Комітеті щодо напрацювання системних змін до Кримінального процесуального кодексу України. Чекаємо на Ваші листи за електронною адресою: umdpl.association@gmail.com

Матеріали за темою:

Реформа кримінального блоку поліції: проблеми і перспективи – стаття на сайті “Дзеркала тижня”

Експертна група взяла участь у зустрічі IV Парламентсько-громадської платформи, присвяченій реформі кримінального блоку поліції

РПР закликає Президента ветувати зміни до процесуальних кодексі

 

Поділитися

Інші новини