Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Фермера з Львівщини «пресує» Слідчий Печерського райвідділу міліції

Фермер з Львівщини потрапив у шахрайську боргову пастку, в якій можуть бути задіяні працівники Печерського райвідділу міліції РУ ГУ МВС України м. Києва. Так вважає сам підприємець, котрий звернувся за допомогою до регіонального координатора із зв’язків з громадськістю Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Вячеслава Свірця, який є також представником Асоціації УМДПЛ у Рівненській області.

Розпочалося все з того, що мешканець Львівщини Сергій Шелемба, який проживає у Буському районі і займається фермерським господарством, погодився позичити значну суму коштів (близько 75 000 американських доларів), яку планував витратити на залучення іноземного фінансування свого бізнесу. Шахраї обіцяли йому знайти інвестора, влаштувати з ним зустріч, та знайти позикодавця для фінансування іноземних поїздок, переговорів та покриття інших витрат, пов’язаних з залученням інвестицій.

Позика підтверджується відповідними розписками, свідками, тобто в юридичному плані все, як потрібно.

Однак, фінансування залучити не вдалося. Поїздка за кордон виявилась марною, оскільки ніхто не шукав інвесторів, ніяких переговорів з ними не велося, відповідно, Сергія ніхто не чекав.  Це ще більш погіршило матеріальне становище фермера й ускладнило процес повернення позики. Незважаючи на це, він не відмовлявся від свого боргу і частково погашав його.

Аж ось одного ранку до його оселі завітали… працівники Печерського райвідділу міліції РУ ГУ МВС України м. Києва з постановою про обшук. Виявляється проти фермера була порушена кримінальна справа за фактом шахрайства.

Слідчий у справі тривалий час «не бачив» розписки про позику, не хотів бачити квитанцій про часткове повернення грошей, не приєднував ці матеріали до справи, – розповідає Сергій Шелемба та його адвокат. – Натомість правоохоронці мене постійно «пресують». Щотижня «смикають» у Київ, обіцяють «закрити». Останні рази слідчий відверто почав вимагати від мене, щоб я переоформлював землю, що є в моїй власності. Я не відмовляюсь від виконання своїх договірних зобов’язань, що підтверджується частковим поверненням мною позики та перебуванням з позикодавцем в постійному зв’язку і проведенням переговорів між нами. Я просив його повідомити реквізити свіого банківського  рахунку, однак поки він мені їх не надав. Це є досить дивним, адже позикодавець, вимагаючи повернення коштів, має вчинити хоч якісь дії для їх прийняття».

Виходячи з обставин такої заборгованості, між паном Сергієм і позикодавцем склалися цивільно-правові відносини, які б мали вирішуватися у рамках переговорів сторін чи в ході цивільного судочинства, – коментує ситуацію адвокат Сергія Шелемби. – Однак такі очевидні речі не сприймаються слідчим Печерського райвідділу міліції. Даний правоохоронець, зібравши під час кримінального провадження показання учасників боргових відносин, документи щодо позики, її часткового погашення, інвестування та документальне підтвердження намагання боржника повернути борг, заперечує договірні, цивільні відносини та штучно намагається надати їм вигляд кримінального правопорушення».

Зазвичай, працівники міліції навіть не приймають заяви, якщо є документи, що підтверджують цивільно правові відносини. Така старанність працівників міліції, на думку Сергія, свідчить про змову міліціонерів з тими особами, які «домовлялись» про залучення інвестицій, які спонукали Сергія позичити кошти та знайшли позичальника.

Поділитися

Інші новини