Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Форум НПМ: учасники об’єдналися задля спільної мети

За час роботи Національного превентивного механізму (НПМ) кількість місць несвободи в Україні зменшилась на півтори тисячі (з 6 тисяч у 2012 році до 4,5 тисячі у 2016 році). Результати своєї роботи монітори НПМ обговорювали спільно з Уповноваженим  з прав людини та представниками міжнародних інституцій під час 5 Форуму моніторів Національного превентивного механізму, який відбувся 7-10 вересня 2017 року поблизу Києва.

085A4706 2

Команда Асоціації УМДПЛ долучається до підбиття підсумків діяльності НПМ починаючи з 2013 року. Сергій Перникоза, монітор НПМ та координатор моніторингових кампаній «Поліція під контролем», вважає, що сьогодні ставлення держави до НПМ змінилося. «Раніше держоргани відчували страх чергової перевірки. Зараз моніторів НПМ починають сприймати як партнерів, які хочуть допомогти змінити умови утримання людей в місцях несвободи», – зазначив правозахисник.

Знімок екрана 2017-09-12 о 19.59.25 копіювати

За словами Валерії Лутковської, Уповноваженої ВРУ з прав людини, з 65 НПМ, які існують у світі, український – один за найуспішніших, якій змінює практику утримання людей у місцях несвободи.

Основні складові успіху Національного превентивного механізму, за словами Сергія Перникози, залишаються незмінними: сильна, згуртована команда громадських моніторів, тісний зв’язок та довірливі відносини між нами та представниками Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини, а також, підтримка та допомога від Валерії Володимирівни Лутковської.

Знімок екрана 2017-09-12 о 19.56.58 копіювати

Результати українського НПМ вразили Марка Томпсона, Генерального секретаря Асоціації із запобігання катувань (Женева): «Наша співпраця з українським НПМ є довготривалою та плідною, зокрема, це і підтримка моніторингу місць несвободи, допомога в обміні досвідом з іншими НПМ у різних частинах світу. Для нас українська модель «Омбусдмен+», коли представники Офісу Омбудсмена працюють разом з громадськими моніторами, дуже цікава, оскільки до неї залучається велика кількість людей з різних верств населення, різних куточків країни, які оперативно виконують надважливе завдання – моніторинг місць несвободи. Крім того, надважливо, що змінюється поводження з паліативними хворими, що є співпраця з парламентом, який може змінити законодавство, відбувається вдосконалення Кримінально-виконавчого кодексу», – розповів Генсек Асоціації із запобігання катувань під час відеопривітання учасників щорічного Форуму моніторів НПМ.

Знімок екрана 2017-09-12 о 19.50.15 копіювати

Обмін досвідом між моніторами є ще однією складовою успіху українського НПМ. Так, Вадим Пивоваров, виконавчий директор Асоціації УМДПЛ, Олександр Федорук, керівник програми «Права людини за ґратами», та Тетяна Печончик, голова правління Центру інформації про права людини, поділилися з учасниками Форуму НПМ своїм досвідом відвідування місць несвободи у межах міжнародних програм обміну.

«Обмін інформацією про міжнародні стандарти допомагає краще зрозуміти, до чого має прагнути Україна. Те, що було нормою 20 років тому, зараз не завжди працює. Важливо вивчати позитивні практики демократичних країн, знати, у яких умовах мають утримуватись люди у місцях несвободи», – зазначив Вадим Пивоваров, виконавчий директор Асоціації УМДПЛ.

Знімок екрана 2017-09-12 о 20.04.55 копіювати

Під час Форуму НПМ учасники також формували спільне бачення розвитку НПМ. Олександр Федорук, керівник програми «Права людини за ґратами», описав перебіг конференції у форматі Відкритого простору: «Ми самостійно визначили вісім тем для обговорення. Оскільки формат передбачає принцип вільної ноги, за власним бажанням можна було долучитися чи покинути ту чи іншу групу учасників. Таким чином, над вирішенням 8 проблем працювали групи дійсно зацікавлених людей. Я долучився до групи з обговорення зручних способів сповіщення моніторів про візит та розробки онлайн-рейтингу місць несвободи за станом дотримання прав людини».

Як результат, монітори НПМ виокремили 6 основних кроків на найближчий період.

Знімок екрана 2017-09-12 о 20.01.17 копіювати

Під час Форуму були визначені не лише подальші дії. Організатори оголосили імена найкращих моніторів НПМ. Команда Асоціації УМДПЛ, зокрема Вадим Пивоваров та Сергій Перникоза, отримали нагороди у номінації «Локомотиви змін».

Однак, за словами Сергія Перникози, найкращою мотивацією та нагородою для нього як монітора НПМ є зміни у ставленні та умовах утримання людей, які можна побачити на власні очі після моніторингових візитів до місць несвободи.

Знімок екрана 2017-09-12 о 20.08.04 копіювати

П’ятий щорічний форум моніторів Національного превентивного механізму організований у співпраці з Офісом Уповноваженої ВР України з прав людини, Експертним центром з прав людини, ОО «Україна без тортур», Центром інформації про права людини, Освітнім домом прав людини (Чернігів), Асоціацією УМДПЛ за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Поділитися

Інші новини