Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

«Гра за правилами» допоможе уникнути пасток, створених власними руками

Без самоконтролю ми потрапляємо у пастки, створені власними руками. Для самоконтролю під час спілкування з поліцією, а отже, вирішення конфліктної ситуації законним шляхом, необхідно знати свої права.  

Дізнатись про те, як взаємодіяти з поліцією, вміти захищати себе та свої права законним шляхом можна завдяки онлайн-курсу «Основи спілкування з поліцією» Асоціації УМДПЛ та студії Real Stories Production  – edu.umdpl.info. Презентація навчально-просвітницького проекту відбулася 13 березня 2018 року.  

DSC_5095 - копия

Лекції курсу розробили науковці та громадські монітори, які майже щодня спілкуються з поліцією. За словами одного з лекторів Євгена Крапивіна, юриста, експерта з кримінальної юстиції Асоціації УМДПЛ, не варто вважати, що поліцейський схильний до свавілля і треба його боятись, уникати будь-яких контактів.

«Обов’язок поліцейських – дотримуватись та поважати права і свободи людини. Як поліцейському, так і громадянинові, допоможе знання своїх прав та базових юридичних процедур, які застосовуються поліцією. Це дисциплінуватиме поліцейського, який розуміє, що перед ним стоїть обізнана людина. З іншого боку, людина знатиме про можливість вимагати таких базових речей як адвокат, протокол, повідомлення родичів тощо», – зазначив Євген.

DSC_5195 - копия

Онлайн-курс містить візуальний матеріал, витяги із нормативно-правової бази України, додатковий матеріал до кожної лекції та тестування на перевірку знань.

DSC_5260 - копия

Оксана Полулях, керівник просвітницького напряму Асоціації УМДПЛ, розповіла детальніше про наявні навчальні матеріали. «Зараз у курсі є п’ять лекцій. Кожна з лекцій присвячена певній ситуації, яка може статися під час спілкування з поліцією. Перша лекція – доволі загальна. Вона розкриває поняття «поліція». Наступні лекції присвячені певній ситуації, де ми надаємо алгоритм дій, як людина має поводитися, на що вона повинна звернути увагу. Цих знань буде достатньо, щоб людина змогла відреагувати на порушення її прав з боку поліції», – сказала Оксана.

DSC_5295 - копия

Михайло Каменєв, експерт Асоціації УМДПЛ, виконавчий директор ГО «Правозахисна ініціатива»,  поділився з учасниками заходу 13 березня 2018 року 5 базовими порадами щодо основ спілкування з поліцією.

  1. Ви маєте право знати персональні дані про поліцейського (П.І.Б., посада, спеціальне звання), з яким ви спілкуєтесь.
  2. Ви маєте право знати, який поліцейський захід застосовується та на яких підставах (перевірка документів, поверхнева перевірка тощо).
  3. Поліція затримує лише за вчинення адміністративних і кримінальних правопорушень. У такому разі Ви маєте наполягати на складенні протоколу та виклику безоплатного адвоката.
  4. Допит – це процесуальна дія. Ви або свідок, або потерпілий, або підозрюваний, або маєте інший процесуальний статус. Виклик на допит виключно повісткою. Опитування – добровільне.
  5. Ви маєте право фотографувати, знімати на відео поліцейських та їхні дії, вести стріми.

DSC_5246 - копия

Більше порад з посиланнями на нормативно-правову базу України можна отримати на сайті онлайн-курсу «Основи спілкування з поліцією» – http://edu.umdpl.info.

Будемо раді Вашим пропозиціям щодо вдосконалення онлайн-курсу за адресою umdpl.association@gmail.com або на Фейсбук-сторінку Association.UMDPLКонтактна особа – Оксана Полулях, керівник просвітницького напряму Асоціації УМДПЛ.

Фотозвіт знаходиться за посиланням: https://goo.gl/Ae2drL

 

Поділитися

Інші новини