Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Громадські монітори Асоціації УМДПЛ оцінили роботу харківської поліції лише в три бали

19 жовтня 2016 року у Харкові відбулася прес-конференція, присвячена презентації результатів громадського моніторингу «Поліція під контролем», який регулярно проводить Асоціація УМДПЛ по всій Україні. Результати моніторингу виявились невтішними — харківська поліція, за оцінкою моніторів, отримала лише 3,1 бали з п’яти можливих.DSC_0850

Моніторингові візити у Харкові тривали протягом липня-жовтня 2016 року до кожного відділу поліції міста. Спеціально навчені громадські монітори незалежно та неупереджено провели оцінку роботу харківської поліції.

DSC_0847

Ми мали змогу оцінити роботу кожного відділу міста Харкова, починаючи із відділів (які раніше називалися районними відділами), закінчуючи тими відділами, про які на сайті Головного управління Національної поліції не згадано нічого. Особливо запам’яталася адміністративна зона №1 по вулиці Ромен Ролана, 13, де було виявлено сліди крові”, розповідає громадський монітор Юлія Третяк.

Після оприлюднення результатів моніторингу відбулася робоча зустріч команди громадських моніторів зі Спеціальною місією ОБСЄ. Також результатами моніторингу зацікавилась представники Місії ООН в Україні, зустріч з яким відбудеться наступного тижня. Координатор моніторингової групи Юлія Третяк зустрілася із заступником ГУНП в Харківській області та з головою прес-центру ГУНП в Харківській області, щоб обговорити основні результати та найбільші проблеми, виявлені моніторингом.

Як відбувався моніторинг?

Моніторинг відбувався у три етапи та мав на меті не лише виявити основні порушення, але й змінити ситуацію на краще.

Перший етап – власне моніторингові візити, під час яких монітори оцінювали роботу поліції відповідно до визначених критеріїв. Зокрема, проводився аналіз даних із сайту Головного управління Національної поліції в Харківській області, оцінювалась доступність та зручність чергової частини для громадян, професійність спілкування, компетентність працівників поліції та націленість на допомогу громадянам, спілкування з працівниками поліції по телефону.

Другий етап – аналіз отриманої інформації. На цьому етапі монітори формували звіти щодо виявлених порушень.

Третій етап – зустріч із керівництвом відділу, представлення звіту – рекомендацій та побажань щодо покращення ситуації у відділі поліції. Після чого монітори здійснювали повторні візити до відділків, щоб ще раз перевірити, чи були враховані керівництвом їхні рекомендації.

Основа оцінювання поліції – це ті недоліки, які були виявлені нами під час перших моніторингових візитів до відділків поліції. Звичайно, ми враховували і ті зміни, які відбулися після наших візитів” – пояснює громадський монітор Юлія Гаджиєва.

Які системні проблеми було виявлено?

 

– Наявність необхідної інформації на сайті Головного управління Національної поліції в Харківській області.

1. Відсутність електронних скриньок у кожного з відділів та відповідальних за опрацювання інформаційних запитів.

2. Відсутність актуальної інформації про заступників, перших заступників керівника відділу.

3. Відсутність актуальної інформації про дільничних інспекторів (це стосується не тільки web-сайту, а й самих відділень – коли монітори запитували або особисто, або по телефону у працівників чергових частин про прізвище, ім’я, по-батькові дільничного за певною адресою – то замість відповіді отримували виправдання — не знаємо, адже дільничні дуже часто змінюються).

4. Немає службових номерів працівників відділень (як заступників, перших заступників, так і дільничних). Якщо і службові номери дільничних є, то вони не є практичними та зручними для застосування.

5. Години прийому працівниками відділів мають 2-річну давність, вони не є актуальними. Щоб дізнатися про графік прийому, доведеться прийти до відділку і ознайомитися там із цією інформацією.

14813530_588915901233606_1759470104_n– Доступність та зручність чергової частини для громадян.

1. Відсутність дорожніх вказівників. Знайти той чи інший відділ поліції складно, якщо ти шукаєш його вперше.

2. Стоянок для автотранспорту громадян немає. Є лише стоянки для працівників, а ніяк не для громадян.

3. Системи відеоспостереження є у всіх відділах, окрім одного. Відсутність відеоспостереження не стане в пригоді, коли вас незаконно затримають або затримання буде перебільшувати час, припустимий для цього і т.д.

4. Пандуси – їх або немає взагалі, або ж вони непридатні для користування (іноді їх можна назвати лише “рейками”). Лише в одному відділі можна скористатися пандусом, бо він відповідає всім нормативним документам.

14885716_588915927900270_213181761_n

5. Можливість безперешкодного входу до вестибюлів органів поліції є, але не всюди. У Київському відділі поліції міста Харків для того, щоб зайти до вестибюлю, треба натиснути на спеціальну кнопку, лише після цього чергова частина відчинить двері. Якщо здорова людина зможе це зробити, то що робити людині з інвалідністю або ж просто літній людині? До Холодногірського відділу поліції зайти ввечері неможливо, працівники не впускають до вестибюлю органу поліції, при цьому поводяться агресивно та конфліктно.

6. Можливості випити води, не звертаючись при цьому до чергової частини – немає. А при зверненні до чергової частини – працівники виносять свою воду та не одноразовий посуд, а свої стакани.

7. Книга скарг і пропозицій у більшості випадків — не у вільному доступі. Для того щоб скористатися нею, треба звертатися до чергової частини, при цьому не вдасться уникнути питання: “А для чого вона вам потрібна?”. У Шевченківському відділенні поліції Книга скарг була на перевірці у керівництва, при повторному візиті відсутність Книги пояснювалася так само. До того ж, при відповіді на відгук у Книзі скарг і пропозицій керівництво так і написало причину відсутності Книги: “знаходилася на перевірці”. Київський відділ поліції не розглядає скарги, і відповідно, не відповідає на них. Книга Шевченківського відділення поліції ведеться неналежним чином, у нашому випадку відповідь так і не прийшла на першу скаргу.

14875337_588915911233605_285841354_n– Професійність спілкування із громадянами.

1. Працівники поліції Харкова не знають основних положень законодавства.

2. Поліцейські не знають правил етики, на звичайні запитання моніторів відповідали агресивно та грубо, провокували конфлікти.

За весь моніторинг ми лише один раз почули спілкування, яке є прикладом для інших – коментують громадські монітори. – Працівник посту-1 Комінтернівського відділу поліції на наше звернення відповів фразою із Закону України «Про Національну поліцію» – «Уважно слухаю Вас». Але це лише виняток, аніж правило. У більшості випадків, працівники не представляються”.

3. Працівники поліції відмовляється пред’являти свої посвідчення. Так, працівники адміністративної зони № 1 по вулиці Ромен Ролана, 13 навідріз відмовилися показувати службові посвідчення. Така сама ситуація спостерігається і в Холодногірському відділі поліції. Можна припустити, що працівник, не представляючись та не показуючи своє службове посвідчення, може залишитись неідентифікованим, тому за будь-які дії чи бездіяльність він не понесе ніякої відповідальності.

4. Працівники поліції не видають “талон-повідомлення” при прийняті заяви від громадянина.

Якщо громадянин став жертвою якогось злочину, або ж безпосередньо спостерігав вчинення правопорушення, він має право повідомити цю інформацію до відділу. Для того, щоб людина була впевнена в тому, що заява прийнята, працівники відділу реєструють це повідомлення та дають так званий “талон-повідомлення” – гарант того, що про Вас не забудуть. При цьому, у того працівника, який отримав цю інформацію, залишається талон-корінець.

Ми, звичайно, тішимося, що працівники Київського відділу реєструють належним чином ці повідомлення, але ми побачили іншу проблему. Щоб далеко не ходити, працівники Київського відділу залишають всі талони-корінці в кімнаті для прийому громадян, ми були дуже обурені цим. І я б, наприклад, якщо б стала жертвою якогось злочину або ж просто свідком, то побоялася б повідомляти про це відділ, лише для того, щоб зберегти свою анонімність та уникнути майбутніх погроз, переслідувань тощо. Нам прикро також, що сам керівник відділу, ніяк не віднісся до цієї проблеми. Більш того, він не відрізняє ні «талони-корінці», ні «талони-повідомлення», а плутає їх призначення розповідає громадський монітор Юлія Третяк.

5. Реєстрація громадян, які входять до службових приміщень органу поліції, відбувається з порушеннями.

Працівники Індустріального відділу поліції не розуміють, коли треба реєструвати громадян, а коли – ні. Це ми спостерігали, коли захотіли відвідати туалетну кімнату, на півшляху працівник згадав, що є реєстрація громадян. Після цього він запитав, чи в цьому випадку треба нас реєструвати, але все ж нас зареєстрували. У цілому, працівники знають про необхідність реєстрації громадян, але не завжди це роблять. Тому ми лише маємо надію на самих громадян, які будуть вимагати в цілях власної безпеки реєстрацію” – розповідає громадський монітор Юлія Гаджиєва.

6. Низький рівень знань працівниками поліції англійської мови.

Ситуація пригнічує. Із тих працівників, які відбували службу на момент моніторингу, ніхто не знав англійської мови або взагалі, або ж на початковому рівні. Виняток складає молодий працівник Київського відділу, який спочатку не захотів спілкуватися із нами взагалі, а на кінець моніторингу не посоромився порозмовляти англійською мовою. Але при повторному візиті до цього ж відділу, виявилось, що іноземці, які прийшли повідомити про якусь подію, вимушені були запросити свою людину, яка перекладала все сказане. На жаль, можна зробити висновок, що іноземцям не має сенсу відвідувати відділки поліції” – уточнює громадський монітор Юлія Гаджиєва.

6. Неналежне надання медичної допомоги. Аптечки ніким не перевіряються, ліки не оновлюються.

Якщо Вам стане зле, то у більшості випадків працівники поліції міста Харкова самі стануть вашим лікарем, дадуть вам будь-які ліки на свій розсуд. Виняток складають кілька відділів, де Вам терміново викличуть швидку допомогу. Аптечки містять в собі не всі ліки, які мають бути, до того ж, строк придатності більшості ліків закінчився ще кілька років тому.

7. Майже у всіх відділах відсутнє вологе прибирання.

14885843_588915917900271_1910854046_n

8. У кімнатах для прийому громадян майже всюди немає правової літератури. Для того щоб нею скористатися, треба просити чергову частину, і, як правило, виносять лише один-два кодекси, не більше. Є відділ, який відзначився – адміністративна зона № 1 на вулиці Ромен Ролана, 13. Тут замість правової літератури є художня, і працівники цілком вважають, що це і є правова література.

9. Декілька разів у вестибюлях органів поліції зустрічали оголошення юристів про платну правову допомогу, що неприпустимо взагалі розміщувати.

10. Монітори виявили припущення, що у відділках працівники поліції застосовують катування.

У двох відділах нами було помічено сліди крові (адміністративна зона № 1 на вулиці Ромен Ролана, 13 та Московський відділ поліції). У працівників це викликало лише жарти та сміх. Більш того, ми знайшли із два десятки голок в кімнаті для прийому громадян. Все це може говорити про факт катувань та іншого жорстокого поводження. Хочеться додати, що це ми помітили там, де є вільний доступ громадян, тоді не важко припустити, що можна побачити в службових приміщеннях”, – розповідає громадський монітор Юлія Третяк.

14826367_588915924566937_1417215732_n

голки

Які оцінки отримала поліція?

Оцінки громадських моніторів, які були надані кожному з відділів поліції міста Харків за 5-ти бальною шкалою:

1. Слобідський відділ поліції – 4,4 бали.

2. Холодногірський відділ поліції – 3,5 бали.

3. Шевченківське відділення поліції та Московський відділ поліції – 3,1 бали.

4. Київський відділ поліції та адміністративна зона № 1 по вулиці Ромен Ролана, 13 – 2,9 бали.

5. Індустріальний відділ поліції, Основ’янське відділення та інших — менше 2 балів.

Чи було усунуто порушення?

Після надання моніторами звітів керівництву відділків поліції, відбулися певні зміни, деякі порушення було усунуто. Це підтвердили дані повторних моніторингів.

Звичайно, нашим завданням є не тільки оцінка діяльності кожного відділу поліції, але й надання рекомендацій керівництву, яке, відповідно, призведе до покращення ситуації” — розповідає громадський монітор Сергій Гаджиєв.

Деякі відділи поліції врахували зауваження моніторів та внесли певні зміни у свою роботу. Зокрема відреагували на зауваження:

Київський відділ поліції

1. Створено електронну пошту та визначено відповідальну особу.

2. Систематизовано інформацію про дільничних інспекторів та розміщено цей перелік у вестибюлі органу поліції.

3. Проводиться робота зі встановлення службових телефонів у дільничних пунктах поліції.

4. Направлено також листи допомоги на встановлення дорожніх вказівників, стоянки для автотранспорту відвідувачів, зокрема для людей з інвалідністю.

5. Для забезпечення безперешкодного проходу до адміністративної будівлі для людей з порушеннями зору підстрижено зелені насадження.

6. Розміщено державну символіку в кімнаті для прийому громадян.

7. Встановлено кулер з водою, чисті стаканчики.

8. Кімнату для прийому громадян забезпечено правовою літературою та чистим папером, здійснюється вологе прибирання.

9. Узгоджується питання про встановлення у вестибюлі органу поліції розеток та надання вільного доступу до них.

10. Розміщено відповідну вивіску на дверях кімнати для прийому громадян.

11. Налаштовано стаціонарний телефон у вестибюлі органу поліції.

12. Під час проведення інструктажів здійснюється опитування нормативної бази, розглядаються завдання з тактики дій, особовий склад націлюється на якісне виконання завдань, поставлених перед поліцією, ввічливе ставлення до громадян, контроль за веденням та зберіганням службової документації, що містить дані громадян. Також схожа робота здійснюється під час інструктажів добових нарядів чергової частини, слідчо-оперативної групи (СОГ) та інших видів нарядів.

13. Вирішується питання щодо виділення викладача для проведення занять з вивчення англійської мови з особовим складом відділу поліції.

14798741_585027894955740_1444474031_n

Основ’янське відділення поліції

1. Створено додаткові номери чергової частини, електронну пошту та визначено відповідального.

2. Визначено службові номери керівництва.

3. У вестибюлі органу поліції розміщено фотозображення інспекторів поліції сектору превентивної діяльності, а також стенд з номерами телефонів «довіри» та «гарячої лінії».

4. Здійснюється робота над розміщенням дорожніх вказівників.

5. Встановлено вивіски із вказанням назви відділення.

6. Очищено прилеглу територію від кущів та трави.

7. Кімнату для прийому громадян забезпечено державною символікою та чистим папером.

8. Вирішується питання щодо облаштування органу поліції спеціальними табло з інформацією для людей з обмеженими можливостями.

9. Також проводиться значна робота з особовим складом відділення.

За словами громадських моніторів Харкова, наразі здійснюється активна робота в Індустріальному відділі поліції, Шевченківському відділенні, Московському відділі, у відділенні на станції Харків – Пасажирський та в інших відділах.

На цьому моніторингова діяльність у Харкові не припиняється, адже заплановані повторні візиті до всіх відділів поліції. Також є намір у моніторингу адміністративних зон. Планується моніторингова кампанія у Харківській області. Всі результати моніторингу направлені до ГУНП в Харківській області, а також до МВС України.

Невдовзі результати моніторингів будуть відображені на інтерактивній онлайн-карті. Стежте за нашими новинами!

Підготувала Тетяна Гончарук
Фото: Асоціація УМДПЛ

Поділитися

Інші новини