Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Громадськість закликає Нацполіцію та МВС до публічного обговорення законопроекту щодо презумпції правоти поліцейського

Впродовж кількох тижнів у засобах масової інформації триває дискусія навколо ініційованих Національною поліцією змін до законодавства щодо запровадження презумпції правоти поліцейського.

Насамперед, викликають занепокоєння озвучені представниками Національної поліції ідеї щодо збільшення строку адміністративного затримання, обов’язку кожного громадянина виконувати розпорядження поліцейського, при цьому не названі жодні запобіжники від зловживань поліцейських.

Саме відсутність належних запобіжників призвела до масових зловживань працівниками силових органів по відношенню до учасників Євромайдану, в результаті чого рівень довіри до органів правопорядку впав до критичного мінімуму.

Експерти групи з питань реформи органів правопорядку Реанімаційного Пакету Реформ поділяють необхідність вдосконалення правового регулювання діяльності поліції задля підвищення ефективності її роботи. Але у разі відсутності запобіжників від зловживань, нові законодавчі ініціативи можуть суттєво погіршити ситуацію із дотримання прав людини. Саме тому, при розробці проектів рішень має бути врахована думка правозахисників та експертів.

Враховуючи суспільний резонанс довкола порушеної теми, експерти групи з питань реформи органів правопорядку Реанімаційного Пакету Реформ закликають Національну поліцію та Міністерство внутрішніх справ надати фінальну версію тексту законопроекту для публічного експертного обговорення перед його внесенням у Верховну Раду. Окрім того, експерти готові забезпечити проведення якісного обговорення та взяти участь у розробці зваженого законопроекту щодо порушеної проблематики.

Заява на сайті РПР.

Поділитися

Інші новини