Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Харківська поліція пообіцяла прислухатися до громадськості

Баранник

На сьогодні в Україні відбувається реформа правоохоронних органів. І головними критерієм оцінки роботи поліції повинні стати безпека громадян та їх довіра до правоохоронців. Тільки правоохоронні органи, які підтримує громада та які мають спроможність протидіяти викликам безпеці, можуть відігравати важливу роль у забезпеченні сталого економічного, соціального та політичного розвитку країни.

Слід зазначити, що реформа повинна активно втілюватися на місцях. Це означає, що керівництвом відділів та відділень Національної поліції слід зосередитись на усуненні недоліків у питаннях співпраці з населенням, які завжди були притаманними для райвідділів міліції. Зокрема це: застаріла інформація на інформаційних стендах; відсутність на видному місці номерів телефонів довіри; вестибюлі відділів не завжди мають державну символіку (що так важливо в час, який наразі переживає наша країна); відсутність зворотного зв’язку з відділенням поліції за допомогою електронної пошти; відсутність визначеної керівництвом особи, яка є відповідальною за розгляд звернень/інформаційних запитів громадян та надання відповідей на них…

Крім того, здійснивши візити до низки відділів/відділень поліції Харківської області, нами було встановлено такі недоліки як: відсутність пандусу для людей з особливими потребами; не облаштовані стоянки для відвідувачів на транспортних засобах; відсутність стендів з інформацією, які б були доступними для людей з обмеженими можливостями.

Тому Чугуївська правозахисна група звернулася до керівництва Головного управління Національної поліції в Харківській області з пропозицією налагодити співпрацю в організації заходів, спрямованих на поліпшення роботи правоохоронних органів та, відповідно, у кінцевому рахунку – на підвищення рівня довіри до поліції.

Відповідь, що надійшла, вселяє надію на те, що Національна поліція дійсно ладна змінюватися на краще, і готова прислухатися до голосу громадськості.

Роман Лихачов, голова Чугуївської правозахисної групи, член Асоціації УМДПЛ

Поділитися

Інші новини