Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Хто ж звільняє/призначає Директора ДБР? Коментар юриста

Final Exam Schedule

Пункт 9-2 статті 116 Конституції України передбачає, що Кабінет Міністрів України має повноваження призначати та звільняти за поданням Прем’єр-міністра України керівників центральних органів виконавчої влади, які не входять до складу Кабінету Міністрів України. Отже, звільнення/призначення Директора Державного бюро розслідувань це механізм, який якраз і передбачається цією нормою. Незалежно від того, що написано у Законі «Про Державне бюро розслідувань», оскільки саме положення Основного Закону країни володіють в Україні найвищою юридичною силою.

Про це зазначив юрист, експерт Асоціації УМДПЛ Михайло Каменєв під час виступу на слуханнях Комітету парламенту з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, присвячених діяльності Державного бюро розслідувань. Зазначимо, такі слухання за темою «Діяльність Державного бюро розслідувань, стан виконання покладених на Державне бюро розслідувань завдань та додержання ним законодавства, прав і свобод громадянина» відбулися в парламенті у середу, 29 травня.

Водночас, за його словами, непогано було б привести положення закону про ДБР у відповідність до норм Конституції. Але зараз чомусь Директора ДБР призначає Президент України, хоча за Конституцією такого повноваження у нього немає.

Також під час свого виступу фахівець говорив і про проблеми з формуванням складу Ради громадського контролю при Державному бюро розслідувань. Повний виступ Михайла Каменєва можна переглянути на нашому youtube-каналі. Цей допис також доступний на Facebook-сторінці нашої організації.

Поділитися

Інші новини