Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Іван Юрчик: «Дані звіту Мінюсту та Міністерства внутрішніх справ суттєво відрізняються від інформації Асоціації УМДПЛ»

Пункти Плану дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини до 2020 року (далі – План дій) у частині особистих (громадянських) прав органи влади виконали частково або не виконали взагалі.

15397710_1219501748143380_1941251814_o

Такого висновку дійшов Іван Юрчик, експерт Асоціації УМДПЛ, під час громадського обговорення річного звіту з виконання Плану дій у Клубі Кабінету Міністрів України

У заході взяли участь представники міжнародних організацій, МВС, Національної поліції, Мінсоцполітики, МОЗ, МОН, Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, Міністерства культури, Міністерства оборони та Держкомтелерадіо.

Асоціація УМДПЛ, у числі інших громадських організацій та формувань, взяла на себе зобов’язання системного моніторингу виконання відповідальними органами влади Плану дій Національної стратегії у сфері прав людини в частині протидії катуванням, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню, а також, забезпечення права на свободу та особисту недоторканність  та забезпечення свободи мирних зібрань.

«Ми здійснили моніторингові кампанії за результатами І, ІІ та ІІІ кварталів 2016 року, які включили в себе комунікацію з відповідальними за виконання пунктів Плану дій органами влади. Ми мали на меті отримати офіційні дані щодо стану виконання, а також проаналізувати отримані дані, нормативні акти та акти індивідуальної дії. Ті пункти Плану дій, що не були виконані у передбачений термін, також потрапляли під моніторингову кампанію наступного кварталу», – зауважив Іван Юрчик.

Дані звіту представників Мінюсту та Міністерства внутрішніх справ суттєво відрізняються від даних Асоціації УМДПЛ.

Міністерство юстиції звітує про виконання більшої частини Плану дій. Натомість, за словами експерта, жоден з пунктів Плану дій в частині, яку досліджувала Асоціація УМДПЛ, не було виконано повною мірою. Виключення становить лише п.1 розділу 40, де йдеться про проведення тренінгів щодо вивчення міжнародних стандартів і найкращого досвіду у сфері охорони громадського правопорядку та дотримання прав людини під час проведення мирних зібрань, проте належним чином оцінити  контент-семінарів, а також, відповідність їх завданням, поставленим Національною стратегією, не видається можливим, оскільки експерти громадськості не були долучені до згаданого процесу.

Серед головних проблем Іван Юрчик визначив те, що органи влади, включаючи Міністерство юстиції, не віддають належної уваги громадському контролю. Громадський контроль за станом виконання Плану дій дуже ускладнено, оскільки відповідальні органи влади,  у тому числі, ключові в цьому процесі, ігнорують вимоги законодавства, яке регулює вільний доступ до публічної інформації.

«У звітах йдеться лише про пункти, дедлайн на виконання яких завершується у конкретний квартал. Наприклад, якщо якісь пункти не було виконано вчасно у другому кварталі, у звіті за другий квартал вказано «Не виконано» або «У стані виконання».  У звіті за третій квартал ці пункти вже не з’являються. Таким чином, громадськість не має змоги відстежувати стан їхнього виконання», – пояснив правозахисник.

Зважаючи на наявні проблемні питання, Іван Юрчик публічно рекомендував органам державної влади звітувати про виконання пунктів Плану дій, відповідно до поточного стану реалізації, а не лише за дедлайном, а також, приділити більшої уваги участі громадськості в процесі виконання пунктів Плану дій – як в активній формі, так і в якості контролю. Врахування таких рекомендацій значно полегшить громадський контроль.

По закінченню доповіді з ініціативи представників Міністерства юстиції відбулася комунікація  з метою початку діалогу та співпраці між громадськістю та органами державної влади в частині виконання Плану дій Національної стратегії.

Річний звіт за результатами моніторингу імплементації Національної стратегії у сфері прав людини (1 грудня 2015 – 1 грудня 2016)

Поділитися

Інші новини