Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

“Клітки” у приміщеннях поліції на станціях метро будуть демонтовані

Принаймні, про це на своїй Фейсбук-сторінці заявив Костянтин Бушуєв, заступник голови Національної поліції, пообіцявши прибрати незаконні “клітки” для утримання людей у приміщеннях поліції на станціях метрополітену.

Ще з радянських часів у приміщеннях поліції Київського метрополітену залишаються “клітки” для утримування людей. Попри те, що в українському законодавстві їхня наявність у “підземці” не передбачена, їх продовжують встановлювати і на нових станціях.

b49ba84dbce03b73c389155d3473704c35f8d9ed

Останні чотири роки Асоціація УМДПЛ неодноразово заявляла про цю проблему. Про що йшлось у звітах організації за результатами моніторингових кампаній “Поліція під контролем”. Також були спроби моніторів Асоціації УМДПЛ зафіксувати порушення шляхом фото- та відеофіксації. Однак через обмежений доступ до цих приміщень у метро, зафіксувати належними чином факти утримання людей у “клітках” довгий час не вдавалось. Використовуючи можливість Національного превентивного механізму (НПМ), за ініціативи Сергія Перникози, керівника програми “Моніторингова кампанія “Поліція під контролем”, яку впроваджує Асоціація УМДПЛ, у квітні цього року монітори НПМ без попередження відвідали декілька станцій столичного метро, а саме: “Вокзальну”, “Майдан Незалежності” та “Палац Спорту”.

2606

Цього разу моніторинговий візит до приміщень поліції у київському метро зміг належним чином зафіксували існування та використання “кліток” для утримання людей у приміщеннях поліції метрополітену та встановили факт незаконного утримання людей у цих клітках, що раніше заперечувалось поліцією.

2607

Результати моніторингу були представлені широкій громадськості під час прес-конференції, організатором якої виступив Центр інформації про права людини.

DSC_0760

Після того, як були надані докази того, що у приміщеннях поліції метро наявні “клітки” для утримування людей, заступник голови Національної поліції Костянтин Бушуєв на своїй Фейсбук-сторінці написав, цитуємо мовою оригіналу:

14141555_108412632948630_3379066704214637932_nСпасибо общественности, что обратили наше внимание на проблему с “клетками” на станциях метро Киева. Завтра “клетки” в Киевском метрополитене будут демонтированы, в ближайшую неделю — две во всех метрополитенах страны”.

Незважаючи на таку гучну заяву заступника голови Національної поліції, варто реально дивитися на стан справ — “клітки” оперативно, тим паче за одну ніч, демонтувати неможливо, хоча б з технічних на те причин. Демонтаж потребує певного часу. Асоціація УМДПЛ стежитиме за тим, щоб обіцяне паном Костянтином Бушуєвим було виконане. 

До того ж, як зазначає Сергій Перникоза, монітор НПМ та керівник програми “Моніторингова кампанія “Поліція під контролем”, проблема “кліток” у метро насправді набагато глибша, ніж здається на перший погляд:

IMG_4293-1-768x512“Наголошую, що ефективним буде тільки комплексний підхід до вирішення цієї проблеми. Адже мова не тільки про те, щоб прибрати незаконні клітки в метро, але й про те, щоб була належна координація між поліцейськими, які охороняють громадський порядок в метро, та тими, хто патрулює вулиці. Щоб правопорушника не “маринували” в підземці, а доставляли в найближчий відділок поліції, де компетентні працівники змогли б провести з ним необхідні слідчі дії, викликати адвоката, повідомити родичів затриманого про його місце перебування”.

Підготувала Тетяна Гончарук

Поділитися

Інші новини