Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Наша спільна мета — захист прав людини. Фахівці Асоціації УМДПЛ зустрілись із заступницею Міністра юстиції

У вівторок, 17 вересня, представники Асоціації УМДПЛ провели робочу зустріч із заступницею Міністра юстиції України Валерією Коломієць

Зліва направо: Михайло Каменєв Валеріія Коломієць, Степан Золотар
Зліва направо: Михайло Каменєв, Валерія Коломієць, Степан Золотар

Експерт з адміністративного та конституційного права Михайло Каменєв та аналітик Степан Золотар обговорили з пані Валерією актуальні для громадськості питання дотримання прав людини та оптимізації взаємодії держави та громадських об’єднань. 

Були запропоновані різні ідеї для співпраці між Асоціацією та Міністерством юстиції. Зокрема, говорили про створення онлайн-курсу з робочою назвою “Людина і влада”, в якому мають бути висвітлені інструменти демократії, які дозволяють ефективно взаємодіяти громадянам з державою — звернення громадян, петиції, запити на інформацію, мітинги, громадські ради, створення громадських організацій тощо.

Не обійшли увагою і питання регулювання свободи мирних зібрань — вкотре було підтверджено позицію громадськості про непотрібність для України спецзакону про мирні зібрання.

“Приємно бачити на найвищих державних посадах людей, близьких до громадського сектору. Валерія одна з них, і це дає надію на правильний вектор розвитку. Особливо хочеться відзначити спільність позицій щодо спецзакону про протести — він не виправить наявні проблеми, а лише зарегулює свободу і створить перешкоди для громадян. При взаємодії влади з громадськими організаціями ключовим має бути коротке гасло — не заважати і створювати ефективні інструменти зворотного зв’язку”, — зазначив за результатами зустрічі Михайло Каменєв. 

Крім цього, фахівці Асоціації звернули увагу на надмірну кількість дублюючих одне одного державних реєстрів, зокрема на відсутність необхідності та законодавчих підстав для ведення Реєстру громадських об’єднань та Єдиного реєстру громадських формувань, відомості з яких повною мірою відображені в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Було досягнуто домовленості щодо подальших спільних кроків у бік дерегуляції цієї сфери.

Поділитися

Інші новини