Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Коли можна не брати згоду на обробку персональних даних? – про це і не тільки

Представникам органів місцевого самоврядування постійно доводиться працювати із персональними даними – спеціалістам по роботі зі зверненням громадян, реєстрації місця проживання, діловодам, реєстраторам, кадровикам, секретарям тощо.
Якого рівня обізнаності не був би спеціаліст, у його роботі постійно виникають питання, які вимагають роз’яснення.

Протягом трьох днів – 27, 28 та 29 липня Асоціація УМДПЛ провела майстер-класи “Організація роботи у сфері захисту персональних даних в ОМС”, що відбулися за фінансової підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та Європейського Союзу в рамках гуманітарної ініціативи «Людяність і взаємодопомога».
Кількість бажаючих потрапити на захід перевершила всі очікування – ми отримали майже 200 заявок, але довелося запросити лише 60 учасників.

Лектором виступила Уляна Шадська – юристка, консультантка міжнародних організацій та технологічних компаній з питань цифрового законодавства, яка і сама має досвід роботи в органах місцевого самоврядування та стикалася із різними проблемами у цій сфері. Під час майстер-класів вона наводила цікаві приклади зі своєї практики.

Запитань було дуже багато, але всі бажаючі могли задати їх та отримати відповідь.
З-поміж іншого, говорили про бази персональних даних, організацію процесу роботи з даними, про відповідальну особу , знеособлення персональних даних та чутливі дані. Окрім того, не оминули увагою національне та міжнародне законодавство у цій сфері, процеси накопичення, обробки та видалення інформації.

Особливий інтерес викликала тема передачі персональних даних третім особам – за запитом поліції, СБУ, інших органів та громадських об’єднань. Також було багато запитань щодо отримання згоди на обробку даних та заперечення проти обробки даних. І точно всі отримали щось нове для себе!

Такі майстер-класи підвищують кваліфікацію, розширюють світогляд та допомагають під іншим кутом подивитися на свою повсякденну діяльність. Сподіваємося, що і в подальшому зможемо організовувати подібні заходи та допомогти розібратися із наболілими питаннями у сфері захисту персональних даних! Слідкуйте за нашими анонсами на сайті http://umdpl.info/ .

До речі, у віртуальному місті «Правопіль» http://pravopil.umdpl.info, який покликаний розповісти, як повинні функціонувати органи державної влади, аби відповідати стандартам дотримання прав людини, є Правопільська міська рада, в якій можна «зайти в гості» до кабінету інспектора із захисту персональних даних, в ситуаційний центр, дізнатися права суб’єкта персональних даних, порядок доступу до персональних даних, інформацію для громадян про відеоспостереження, відповідальність за порушення законодавства про захист персональних даних та ще багато корисної інформації. Окрім того, у віртуальному місті «Правопіль» можна дізнатися, як працюють відділ поліції, державна міграційна служба, суд, центр надання адміністративних послуг, геріатричний пансіонат та СІЗО.

Пропонуємо ознайомитися із посібником для органів місцевого самоврядування «Відеоспостереження у публічних місцях: основи захисту персональних даних» .

Також можна переглянути і завантажити звіт: «(Майже) Старший Брат стежить за тобою: відеоспостереження за дотриманням публічного порядку в Україні».

Поділитися

Інші новини