Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Комітет парламенту підтримав скасування адмінвідповідальності за мирні зібрання

big_1498143658_image

У нещодавно опублікованому звіті Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності за період 10-ої сесії (лютий – липень 2019 року) Верховної Ради України VIII  скликання законопроект № 10081 від 26.02.2019 визначено одним із найбільш суспільно важливих та актуальних законопроектів. 

Суть законопроекту — виключення із КУпАП статей 185-1 «Порушення порядку організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій» та 185-2 «Створення умов для організації і проведення з порушенням установленого порядку зборів, мітингів, вуличних походів або демонстрацій». 

Документ, до речі, розміщений другим за важливістю у списку після законопроекту про повторну криміналізацію незаконного збагачення. «Рішення Комітету від 05 червня 2019 року – рекомендувати Верховній Раді України прийняти зазначений проект Закону в першому читанні за основу», йдеться у Звіті.

Мотивація таких змін проста: попри відсутність в українському законодавстві самого порядку, поліція вже понад 20 років продовжує складати протоколи, а суди – притягати до відповідальності за ст. 185-1 КУпАП. Актуальність таких змін ще раз загостилася за останні місяці. Прикладами цього можуть слугувати два випадки інцедентів між поліцією та активістами Сергієм Стерненком — у січні в м. Києві та із Дариною Коцюрубою — у травні м. Рівному.

Нагадаємо, що у розробці проекту Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини у справах “Вєренцов проти України” та “Шмушкович проти України» безпосередньо брали фахівці нашої організації, зокрема юрист, експерт Михайло Каменєв.

Фахівець наголошує, що законопроект спрямований на виконання рішень Європейського суду з прав людини у справах «Вєренцов проти України» та «Шмушкович проти України» у контексті порушення з боку нашої держави статей 7 (Ніякого покарання без закону) та 11 (Свобода зібрань та об’єднання) європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. З позиції ЄСПЛ, таке правопорушення хоч і передбачається Кодексом України про адміністративні правопорушення, його підстава, тобто, власне порядок проведення демонстрацій, не встановлена національним законодавством з належною чіткістю. За відсутності чіткого та передбачуваного законодавства, що визначає правила проведення мирних демонстрацій, покарання за порушення неіснуючого порядку є несумісним зі ст. 7 Конвенції.

Читайте Звіт про підсумки роботи Комітету (лютий – липень 2019 року) повністю тут

Відеозапис із засідання Комітету можна переглянути за посиланням.

Для ілюстрації використаний скриншот із серії просвітницьких анімаційних фільмів «Ти і поліція»

Поділитися

Інші новини