Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Лист Мін’юсту щодо дозвільного порядку проведення мирних зібрань вилучено із бази законодавства

188867

З бази даних «Законодавство України» на сайті Верховної Ради України нарешті прибрано інформаційний лист Міністерства юстиції України від 26.11.2009 № 1823-0-1-09-18 «Щодо правового регулювання проведення мирних заходів».

Документ містив норми старого законодавства у питанні правового регулювання проведення мирних зібрань та був вилучений із переліку чинних нормативно-правових актів за зверненням народного депутата Мустафи Найєма, підготовленого за ініціативи Асоціації УМДПЛ. Юридично-консультативну підтримку у цьому питанні нардепу надавали фахівці експертно-аналітичного напрямку Асоціації УМДПЛ, експерт з адміністративного та конституційного права Михайло Каменєв та аналітик Степан Золотар.

Інформаційний лист, наголошують правозахисники, за десять років існування втратив свою актуальність та за час свого  існування використовувався скоріше для обмеження права на мирні зібрання, ніж для його захисту. Адже Конституцією України передбачений повідомчий, а не дозвільний порядок проведення мирних зібрань, зазначають правники.

Втім, практична проблема з правозастосуванням документу на практиці полягала у тому, що не дивлячись на його роз’яснювальний характер, документ навіть розглядався судами як один з аргументів на користь обмеження права на мирні зібрання. Що важливо, Європейський суд з прав людини в рішенні від 11 квітня 2013 року у справі «Вєренцов проти України» в розділі «Відповідне національне законодавство та практика» згадує, серед іншого, і лист Міністерства юстиції України від 26 листопада 2009 року № 1823‑0‑1‑09‑18. «Суди, посилаючись на зазначений лист, трактували його так, що весь Указ Президії Верховної Ради СРСР від 28 липня 1988 року № 9306 є чинним, оскільки ніхто не брав на себе відповідальність визначити, яка ж з його частин не суперечить Конституції України – тобто є чинною», – йдеться у депутатському зверненні.

Після визнання Указу Президії Верховної Ради СРСР від 28 липня 1988 року № 9306 неконституційним відповідно до рішення Конституційного Суду України від 8 вересня 2016 року № 6-рп/2016 в національному законодавстві залишилось не так багато радянських та пострадянських недемократичних рудиментів, що регулювали б дозвільний порядок проведення мирних зібрань. Лист Мін’юсту 2009 року був одним з таких рудиментів.

Отже, віднедавна цього документу вже не тільки знайти у загальній базі даних «Законодавство України» на сайті українського парламенту, а й не дозволить уникнути суперечливої судової практики. «До вилучення цього листа з бази даних “Законодавство України” ми намагались змусити Мін’юст офіційно відкликати його. Однак чинне законодавство не наділяє міністерство такими повноваженнями. Відтак, не залишалось нічого іншого, ніж як добитися вилучення неактуального тексту з сайту Верховної Ради. Сподіваємось, що й розпорядники інших баз даних законодавства вилучають цей документ», коментує питання М.Каменєв.

Нагадаємо, що нещодавно нарешті відбулося скасування статуту патрульно-постової служби МВС, яке, на думку правозахисників, сприятиме свободі мирних зібрань. Документ, який було визнано таким, що втратив чинність наказом Міністерства внутрішніх справ 18 березня, теж суперечив окремим статтям Конституції. Зокрема, у документі йшлося про дозвільний порядок мирних зібрань і про можливість розігнати несанкціоноване зібрання. З січня ц.р. Михайло Каменєв та Степан Золотар теж спільно із народним депутатом України Мустафою Найємом працювали над скасуванням Статуту ППС, що, в результаті, і сталося.

Поділитися

Інші новини