Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Моніторинговий візит НПМ до Рахівського РВ УМВС України в Закарпатській області

12 серпня 2015 року відбувся моніторинговий візит НПМ до Рахівського РВ та ізолятору тимчасового тримання Рахівського РВ в Закарпатській області. До складу моніторингової групи увійшли:  Григор’єв Олег Валерійович, регіональний координатор Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Закарпатській області; Шевченко Володимир Павлович, регіональний координатор Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Тернопільській області; Козир Наталія Ігорівна, монітор НПМ, представник благодійного фонду «Розвиток»; Романюк Лариса Василівна, монітор НПМ, журналіст.

В ході моніторингу зверталася увага на роботу зі зверненнями громадян, належне ведення службової документації, повноту обліку громадян, які перебувають у службових приміщеннях міліції, відповідність умов тримання затриманих осіб національним та міжнародним стандартам.

Облік осіб, які перебувають в приміщеннях Рахівського РВУ МВС вказує на істотні порушення прав громадян, а саме: під час проведення слідчих дій (допитів, опитувань тощо), особи які викликаються до другого корпусу райвідділу взагалі не реєструються у журналі обліку доставлених, відвідувачів та запрошених, оскільки він знаходиться у першому корпусі, де й розташована чергова частина.

Всупереч вимогам Інструкції, затвердженої наказом МВС від 28.04.2009 № 181, у Журналі обліку доставлених, відвідувачів та запрошених обліковуються не всі особи, які перебувають у міськвідділі, наприклад слідчий, який опитував свідка не зміг пояснити, чому не була проведене реєстрація в журналі доставлених та запрошених (журнал знаходиться в першому корпусі).

В ході моніторингового візиту були оглянуті житлові та побутові приміщення ІТТ. Монітори конфіденційно поспілкувались із особами щодо дотримання правових норм персоналом зазначених закладів, які на момент візиту тримались в ізоляторі тимчасового тримання. Попередньо від осіб, які тримаються в ізоляторі, надійшли скарги на умови тримання, а саме: неякісне харчування, незабезпечення постільними речами, протиправне обмеження в прийнятті душу (лише один раз на десять днів) тощо.

Санітарно-гігієнічні заходи в слідчому ізоляторі здійснюються на низькому рівні. У камерах брудно, стіни покриті пліснявою, вентиляція та природне освітлення – недостатні. В деяких камерах сміття складається прямо на підлогу.

Рівень природного освітлення камерних приміщень не відповідає вимогам п. 11 Мінімальних стандартних правил поводження з в’язнями. Також через застарілість окремих корпусів відсутня технічна можливість забезпечити камери природним світлом. У камерах немає системи кондиціонування повітря, а наявна вентиляція не забезпечує достатній притік свіжого повітря в камери.

На порушення вимог Директиви міністра внутрішніх справ від 18.02.2008 №1 в ІТТ немає “телефону довіри”, через який утримувані мали б змогу надавати інформацію про стан дотримання їх прав та законних  інтересів.

В цілому в ході візиту було відмічено розуміння персоналу ІТТ та керівництва Рахівського РВ УМВС України в необхідності покращення умов тримання та забезпечення надання якісного доступу до медичних послуг.

9 16 296A4092 1

Поділитися

Інші новини