Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

На фестивалі анімації у Бердянську підлітки дізналися, як спілкуватися з поліцією

DSC02476

У Бердянську в рамках ІІІ Всеукраїнського фестивалю анімації «Равлик-фест» було представлено серію анімаційних фільмів «Ти і поліція». Завданням мультфільмів є навчити дітей старшого шкільного віку поводитись з поліцією в рамках закону, вміти захищати свої права та не стати жертвою свавілля поліцейського.

Мунулого тижня учні 8 класів Бердянського муніципального ліцею відвідали фестиваль «Равлик-фест», де мали змогу переглянути всі 7 серій анімаційного фільму «Ти і поліція». Нагадаємо, мультфільми створені студією Real Stories Production та Асоціацією УМДПЛ. Головний герой хлопчик Вась-Вась потрапляє із своїм котом Паштетом у різні ситуації, в яких може опинитися будь-який підліток, коли доводиться взаємодіяти з поліцією. Анімаційну стрічку на фестивалі представив член правління Асоціації УМДПЛ, голова Центру правових та політичних досліджень «ДУМА» Юрій Чумак.

«Правоохоронці несуть важливу державницьку функцію, адже захищають громадян від протиправних посягань та злочинів. Проте іноді поліцейські порушують права громадян. Висновок? Перед спілкуванням з правоохоронцями треба бути підготовленим до зустрічі з ними», – зауважив правозахисник та вручив парубкам і дівчатам, а також їхнім батькам, що прийшли на перегляд, пам’ятки-порадники від Асоціації УМДПЛ «Підлітку про поліцію».

DSC02491

З мультфільму «Ти і поліція» юнаки та дівчата дізналися, як правильно себе поводити в різних ситуаціях, представлених в серіалі: «Пред’явіть документи і виверніть кишені», «Відчиніть – поліція!», «Вам потрібно прибути до відділення поліції» та інших». Також поради щодо особливостей спілкування підлітків з поліцейськими, поводження дітей у громадських місцях, правах і обов’язках неповнолітніх надала старший інспектор патрульної поліції Наталія Бокова. Вона продемонструвала, як правильно повинен поводити себе при контакті з підлітками правоохоронець, повідала цікаві історії з поліцейської практики, відповіла на запитання учасників заходу.

Також «Методичний порадник з використання анімаційного фільму «Ти і поліція» від Асоціації УМДПЛ було презентовано вчителям Бердянського муніципального ліцею та студентам Бердянського державного педагогічного університету. І наступного дня на фестивалі проходив показ мультфільму «Ти і поліція». Цього разу учасниками перегляду стали всі бажаючі, що завітали до зали для глядачів.

Як зазначила директорка «Равлик-фесту» Алла Мельничук, готуючи третій фестиваль, організатори зрозуміли, що анімація – це не тільки звичні всім мультфільми, це й реклама, концертні та театральні візуалізації, кліпи, комп’ютерні ігри, спецефекти в кіно, соціальні ролики тощо. І дуже добре, що на фестиваль цього року потрапила й правозахисна та правоосвітня мультиплікація «Ти і поліція», яка була особливо прихильно зустрінута юними глядачами.

Довідково

Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ) – неурядова правозахисна організація, що здійснює системний всеукраїнський моніторинг дотримання прав людини та основоположних свобод у діяльності правоохоронних органів, а також проводить діяльність, спрямовану на підвищення рівня правової освіти та свідомості населення.

«Равлик-фест» – всеукраїнський фестиваль анімації, який щороку відбувається в Бердянську. Він збирає представників професійних та аматорських студій з усієї країни. Організатор – Перше Антикафе Бердянська «ЧАС Є».DSC02506

Поділитися

Інші новини