Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

На форумі «Безпечне місто Вінниця» говорили про приватність та системи відеоспостереження

65639778_2099863316982364_2510832873309732864_n

Наприкінці червня фахівці Асоціації УМДПЛ Михайло Каменєв та Степан Золотар відвідали Форум обміну досвідом «Безпечне місто Вінниця», організований Департаментом інформаційних технологій Вінницької міської ради. 

Візит відбувся в рамках виконання проекту «Напрацювання нормативно-правових актів для використання систем відеоспостереження для охорони громадського порядку». Зазначимо, що на форумі виступали розробники програмного забезпечення для систем відеоспостереження, представників ІТ-підрозділів міських рад та поліцейські. 

Експерт Асоціації УМПДЛ Михайло Каменєв взяв участь у панельній дискусії з доповіддю щодо діяльності систем відеоспостереження в контексті нормативного регулювання та прав людини. Виступ Михайла спровокував жваву дискусію, яка засвідчила загальний інтерес до теми продемонструвала необхідність широкого обговорення та дослідження порушених питань. Питання дотримання прав людини при використанні систем відеоспостереження є нагальним і потребує вирішення.

«Наразі в Україні відсутнє належне нормативне регулювання функціонування систем відеоспостереження, що створюються органами місцевого самоврядування. Наявні законодавчі ініціативи хоча і намагаються вирішити це питання, втім потребують експертного обговорення та доопрацювання», – зазначив експерт. Крім того, фахівець наголосив, що наразі при використанні систем відеоспостереження більшість місцевих рад порушують право особи на приватність, іноді безконтрольно надаючи фізичним та юридичним особам записи з міських камер.

Презентацію доповіді Михайла Каменєва шукайте за посиланням. Відеозапис доповіді дивиться тут.

65726998_2099866746982021_7477101624939249664_n

Для ілюстрації використано фото з події Форуму на Facebook-сторінці Департаменту ІТ Вінницької міської ради

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах проекту «Напрацювання нормативно-правових актів для використання систем відеоспостереження для охорони громадського порядку». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».

Читайте також: 

Відеоспостереження у Дніпрі та на Закарпатті: досліджуємо кращі практики

Як працює система відеоспостереження у Житомирі та Вінниці, — за підсумками ознайомчого візиту

Поділитися

Інші новини