Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Належний облік затриманих – запобіжник тортурам

Досвід моніторингу стану дотримання прав людини в системі Міністерства внутрішніх справ, що здійснюється Уповноваженим ВРУ з прав людини у взаємодії з громадськістю в межах реалізації національного превентивного механізму, свідчить про системні порушення порядку обліку осіб, що перебувають у районних відділах міліції. Такі порушення створюють загрозу застосування катувань або іншого жорстокого поводження з боку правоохоронців по відношенню до затриманих осіб.

Наказом Міністерства внутрішніх справ від 28.04.2009 № 181 «Про організацію діяльності чергових частин органів і підрозділів внутрішніх справ України, направленої на захист інтересів суспільства і держави від протиправних посягань» передбачено ведення у чергових частинах Журналу обліку доставлених, відвідувачів та запрошених.  У зазначених журналах мають чітко зазначатися відомості про кожну особу, яка прийшла самостійно або ж яку було доставлено до відділку міліції правоохоронцями. Однак, на практиці ведення таких журналів, як правило, здійснюється всупереч вимогам законодавства й передбачені Наказом відомості зазначаються не в повному об’ємі,  не ті, що вимагаються або ж не записуються взагалі.

2 1 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Так, зокрема, Журнал містить графу «Мета доставлення, прибуття», однак правоохоронці часто вказують у зазначеному стовбці не мету, а статус особи, що фактично не дозволяє у подальшому чітко визначити – для чого ж саме запрошували або ж доставляли цю особу до райвідділу.

Разом з цим, статус такої особи також має надзвичайно важливе значення з точки зору захисту від потенційних порушень прав людини з боку працівників міліції. Однак, саме графи «Статус» зазначеним Журналом не передбачено.

Таким чином, з метою оптимізації процесу ведення службової документації в системі МВС України, а також запобігання порушенням прав людини в діяльності органів внутрішніх справ, пропонуємо ввести зміни до згадуваного Наказу та поряд із зазначенням мети доставлення чи прибуття, передбачити стовбець  Статус особи (доставлений, відвідувач чи запрошений).

Реєстрація всіх дій, що відбуваються стосовно затриманої чи доставленої особи є однією з гарантій запобігання порушенню її прав, зокрема на свободу від катувань  чи жорстокого поводження. З метою недопущення маніпуляцій у веденні таких обліків, законодавством мають бути передбачені чіткі механізми реалізації тих чи інших нормативних актів, які, окрім іншого, мають передбачати всі необхідні обов’язки  правоохоронців у забезпеченні прав людини.

Злата Швець, Асоціація УМДПЛ

монітор національного превентивного механізму

Поділитися

Інші новини